Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σήμερα σε μια συνοικία όπου κατοικούν Χριστιανοί και Δρούζοι στα περίχωρα της Δαμασκού, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, ύστερα από την έκρηξη, ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες από την Τζαραμάνα, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, ενώ όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινάει τριήμερη επίσκεψη στη Συρία ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι ο Πέτερ Μάουρερ, πρώην ανώτατος Ελβετός διπλωμάτης, ο οποίος διαδέχτηκε την 1η Ιουλίου τον Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, θα έχει συνομιλίες με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και άλλους ανώτατους αξιωματούχους στην Δαμασκό.
«Οι συνομιλίες θα έχουν κυρίως ως αντικείμενο την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στους πληγέντες από την ένοπλη σύγκρουση», τονίζει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στη συριακή πλευρά των συνόρων δίπλα στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Κιλίς–την κυριότερη δίοδο προς την Τουρκία από την βόρεια συριακή πόλη, το Χαλέπι.
Νωρίς σήμερα το πρωί, συριακό μαχητικό εξαπέλυσε επίθεση με στόχο την πόλη Αζάζ, η οποία απέχει τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα, υποχρεώνοντας όσους δεν είχαν απομακρυνθεί ήδη να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Ρόιτερς.
Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 80.000 σύρους που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους όπου εδώ και 17 μήνες μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να ανέλθει σε 200.000.