Η 42χρονη Katia da Silva Sastre είχε γίνει πρωτοσέλιδο τον Μάιο του 2018, όταν πυροβόλησε θανάσιμα έναν 21χρονο που ήθελε να κλέψει τις οικογένειες που περίμεναν τα παιδιά τους να σχολάσουν από το σχολείο.

Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στον δρόμο έξω από το σχολείο όπου φοιτά και η κόρη της Sastre στο Σάο Πάολο, όταν η εκτός υπηρεσίας αστυνομικίνα κοίταξε στα μάτια τον νεαρό Elivelton Neves Moreira και έβγαλε το πιστόλι της.

Ο Moreira απειλούσε τις οικογένειες και τα παιδιά τους με το όπλο του, όταν ξαφνικά έβγαλε η Sastre το δικό της πιστόλι και τον πυροβόλησε τρεις φορές, βρίσκοντάς τον στο πόδι και το στέρνο. Ο νεαρός πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο και η 42χρονη μαμά δυο κοριτσιών χαιρετίστηκε ως ήρωας από την κοινή γνώμη της Βραζιλίας.

Μέσα σε λίγους μόλις μήνες θέλησε όμως να εξαργυρώσει τη φήμη της και εκλέχτηκε πράγματι στις πρόσφατες εκλογές ως η έβδομη δημοφιλέστερη υποψήφια από τους 70 που διεκδικούσαν μια θέση στο Κοινοβούλιο στην εκλογική περιφέρεια του Σάο Πάολο.

Το ιδιαίτερο της προεκλογικής εκστρατείας της «Αστυνομικίνας Katia Sastre», όπως ονομαζόταν στο προωθητικό υλικό, είναι το γεγονός ότι φρόντιζε να περιλαμβάνει και το ανατριχιαστικό βίντεο σε κάθε προεκλογική της εμφάνιση. Στο κυρίως προεκλογικό της σποτ έλεγε μάλιστα: «Τον πυροβόλησα και θα τον πυροβολούσα και πάλι. Έχω πάντα την ίδια άποψη στη μάχη κατά του εγκλήματος. Έχω κουράγιο».

Οι πολιτικοί της αντίπαλοι προσπάθησαν μάλιστα να απαγορεύσουν τη χρήση του βίντεο για τους προεκλογικούς της σκοπούς, καθώς έβλεπαν την απήχηση που είχε στον κόσμο. Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε όμως υπέρ της.