Εξηγήσεις από την εισαγγελία της χώρας του ζήτησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής για την απόφασή της να απαγγείλει κατηγορίες σε 270 μεταλλωρύχους για το φόνο 34 συναδέλφων τους στις 16 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των ταραχών στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα.
Οι 34 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών στο ορυχείο κατά τις οποίες η αστυνομία άνοιξε πυρ, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, εναντίων των απεργών μεταλλωρύχων στο ορυχείο της εταιρείας Lonmin.
Δέκα άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών και δύο ιδιωτικοί φρουροί της ασφάλειας, είχαν σκοτωθεί τις προηγούμενες ημέρες.
«Η απόφαση της εισαγγελίας προκάλεσε μια αίσθηση σοκ, πανικού και σύγχυσης μεταξύ των μελών της κοινωνίας και γενικότερα στον κόσμο της Νότιας Αφρικής. Ως εκ τούτου μου επιβάλλεται να επιδιώξω την αποσαφήνιση της βάσης πάνω στην οποία ελήφθη μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ραντέμπε.
Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA) θα πρέπει να επιδώσει στον υπουργό μια έκθεση στην οποία να εξηγεί τη λογική στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση αυτή.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι επικαλείται ρήτρα της εποχής του Απαρτχάιντ περί «κοινού σκοπού» στην υπόθεση κατά των 270 μεταλλωρύχων, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις, λέγοντας ότι θεωρούνται από κοινού υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα της παράνομης απεργίας στην οποία μετείχαν.
Η κύρια συνδικαλιστική ομοσπονδία, Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νότιας Αφρικής (COSATU), υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι έχει «εξοργιστεί» από την κίνηση αυτή της εισαγγελίας.
«Το COSATU εκφράζει επίσης εκ νέου την ανησυχία του όσον αφορά τις μαρτυρίες για τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι κατηγορούμενοι μεταλλωρύχοι και αξιώνει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι με εγγύηση».
Η αστυνομία παραδέχτηκε ότι διερευνά τις κατηγορίες ότι οι συλληφθέντες μεταλλωρύχοι έχουν υποστεί βασανιστήρια κατά την κράτησή τους, την ώρα που οι δικαστές συνεχίζουν να παρατείνουν το χρόνο κράτησής τους.
Ο Πιερ Ντε Βος, ειδικός όσον αφορά το σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, έγραψε ότι η απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες στους συλληφθέντες μεταλλωρύχους βάσει της ρήτρας περί «κοινού σκοπού είναι παράξενη και σοκαριστική και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης».
«Κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να αποφανθεί ότι αυτοί που κατηγορούνται σκόπευαν να έχουν ως κοινό σκοπό με την αστυνομία τον πυροβολισμό των ίδιων των συναδέλφων τους», σημείωσε ο Ντε Βος.
«Αυτό σημαίνει ότι απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο στους μεταλλωρύχους γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτές δεν πρόκειται ποτέ να στοιχειοθετηθούν», κατέληξε.