Να σταματήσει τη μυστική ανάπτυξη ενός απαγορευμένου πυραυλικού συστήματος κρουζ καλεί τη Ρωσία η Ουάσινγκτον, απειλώντας πως, αν αυτό καταστεί λειτουργικό, θα επιχειρήσει να το καταστρέψει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα πυραυλικό σύστημα που θα της επέτρεπε να εξαπολύσει πολύ γρήγορα μία πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη, παραβιάζοντας μία συνθήκη που υπεγράφη το 1987 μεταξύ των δύο χωρών, αν και η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί διπλωματική λύση, όμως είναι προετοιμασμένη να εξετάσει και στρατιωτικό πλήγμα αν συνεχιστούν οι ρωσικοί σχεδιασμοί.

«Σε αυτό το σημείο, θα εξετάζαμε τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε έναν [ρωσικό] πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε από τις χώρες μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters. «Τα αντίμετρα [από τις ΗΠΑ] θα ήταν να εξουδετερωθούν οι πύραυλοι που αναπτύσσει η Ρωσία, παραβιάζοντας τη συνθήκη», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι αναφορές αυτές της Χάτσισον, η οποία τοποθετήθηκε στο πόστο της από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούν την πιο άμεση προειδοποίηση για στρατιωτικό πλήγμα κατά της Ρωσίας από το 2017.

Η συνθήκη την οποία επικαλούνται οι ΗΠΑ προβλέπει την απαγόρευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είναι ικανοί να πλήξουν την Ευρώπη ή την Αλάσκα. ΗΠΑ και Ρωσία γιόρτασαν την 30ή επέτειο της υπογραφής της συνθήκης το 2017 στη Γενεύη.