Σε μία ακόμη παράπλευρη απώλεια του Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, «παγώνει» τις ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ελαβα την απόφαση να μην υποβάλω υποψηφιότητα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι», γράφει στο Twitter και εξηγεί: «Αποτελεί καθήκον και ευθύνη μου να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέχρι τέλους».
Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ κυκλοφορούσε στον Τύπο για την διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ακόμη και αν πολλοί θεωρούσαν ότι ο ίδιος θα πέσει θύμα του όλο και σφικτότερου χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, η έξοδος του οποίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορισθεί για το τέλος του Μαρτίου 2019.
Το 2014, ο Μισέλ Μπαρνιέ ήταν υποψήφιος προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως τελικά η παράταξή του προτίμησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Προς το παρόν, μόνο ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την θέση.
Μεταξύ των εν δυνάμει αντιπάλων του, ο φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Αγγελα Μέρκελ θα ήθελε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι Γερμανός, κινδυνεύοντας να χάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της διαδικασίας που προβλέπει ότι ένας από τους υποψήφιους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ημικύκλιο -οι Spitzenkanditaten- θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.
Αλλά πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες – όπως ο Εμανουέλ Μακρόν – δεν εγκρίνουν αυτήν την διαδικασία που δίνει το πρώτο λόγο στον ηγέτη του κόμματος που ήρθε πρώτο στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Για να επικυρωθεί ο διορισμός του, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει πάντως να λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.