Το αφεντικό της Amazon έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου και δεν λέει να την εγκαταλείψει.
Συχνά-πυκνά αποκαλύπτει μάλιστα μικρά και μεγάλα μυστικά της καθημερινότητάς του και ένα από αυτά είναι η ρουτίνα που τηρεί σχεδόν ψυχαναγκαστικά αναφορικά με το πρόγραμμα των ραντεβού του.
Ο άνθρωπος που έκανε λοιπόν γνωστό τον κανόνα με τις «δύο πίτσες» για τα meetings του, πως δεν μπορείς δηλαδή να διοργανώνεις εταιρικές συναντήσεις με περισσότερους ανθρώπους από όσους θα μπορούσαν να ταΐσουν δύο πίτσες, μίλησε πρόσφατα, σε δείπνο του Economic Club στην Ουάσιγκτον, για το πώς οργανώνει τα καθημερινά ραντεβού του.
Είπε πως αποφεύγει τα πρωϊνά meetings, μιας και προτιμά να απολαμβάνει το πρωινό του με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Τα πρώτα ραντεβού τα κλείνει λοιπόν από τις 10:00 το πρωί και μετά και είναι πάντα με ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης: «Κάνω τις συναντήσεις μου με άτομα υψηλού IQ πριν το μεσημεριανό γεύμα. Ό,τι είναι πνευματικά προκλητικό για μένα, αυτό θα είναι το ραντεβού των 10:00».
Αν προκύψει μάλιστα κάτι επείγον το απόγευμα, ο Μπέζος θα προτιμήσει να συναντηθεί μαζί του την επομένη το πρωί παρά εκείνο το απόγευμα: «Μέχρι τις 5:00 το απόγευμα λέω ‘‘δεν μπορώ να το σκεφτώ αυτό σήμερα. Ας προσπαθήσουμε να το δούμε αύριο στις 10:00 το πρωί’’».
Και το κάνει λέει γιατί μόνο το πρωί το μυαλό του είναι κοφτερό. Και για να συμβεί αυτό, δίνει προτεραιότητα στον καλό βραδινό ύπνο, καθώς έτσι μόνο μπορεί το πρωί να παίρνει αποφάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και να πετυχαίνει. Επιλέγοντας πάντα την ποιότητα από την ποσότητα, όπως υποδεικνύει.
«Ως μεγαλοστέλεχος, πληρώνεσαι για να παίρνεις λίγες αποφάσεις μεγάλης σημασίας. Η δουλειά σου δεν είναι να παίρνεις χιλιάδες αποφάσεις τη μέρα. Αξίζει άραγε αν η ποιότητα αυτών των αποφάσεων είναι μικρότερη απλώς και μόνο επειδή είσαι κουρασμένος ή κακοδιάθετος;».
Όσο για το πόσες καλές αποφάσεις είναι ευχαριστημένος να παίρνει τη μέρα, ο μαγικός αριθμός του είναι τρεις αποφάσεις. «Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει πως είναι χαρούμενος αν πάρει τρεις καλές αποφάσεις τον χρόνο», προσθέτει με νόημα ο Μπέζος…