Σε μια από τις μεγάλες πλατείες της Γάζας, κυριαρχεί από την περασμένη Δευτέρα μια γιγαντιαία φωτογραφία της χειραψίας του νέου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, τον Ισμαήλ Χανίγιε. Η φωτογραφία είναι από τη συνάντησή τους στις 26 Ιουλίου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες εξέτασαν μέτρα για να χαλαρώσει η οικονομική ασφυξία της Γάζας. Ένα από τα μέτρα αυτά ήταν η δυνατότητα οι κάτοικοι της Γάζας κάτω των 40 ετών να μπορούν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο χωρίς βίζα, υπό τον όρο να είναι με την οικογένειά τους. Ένα άλλο μέτρο ήταν να διευρυνθεί το άνοιγμα των συνόρων.
Συνέβη το αντίθετο. Ο αποκλεισμός της Γάζας ενισχύθηκε, καθώς το Κάιρο υποπτεύεται ότι στην επίθεση της 5ης Αυγούστου εναντίον ενός μεθοριακού σταθμού της Αιγύπτου, όπου σκοτώθηκαν 16 αιγύπτιοι στρατιωτικοί, έλαβαν μέρος Παλαιστίνιοι που προέρχονταν από τη Γάζα. Η Αίγυπτος έκλεισε αμέσως το πέρασμα της Ράφα – το μοναδικό που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ – και τις εκατοντάδες σήραγγες που τροφοδοτούν τον παλαιστινιακό θύλακα. Μια καταστροφική απόφαση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο από τη Γάζα Ομάρ Σαμπάν, που θεωρεί τις σήραγγες «πηγή ζωής για τη Γάζα».
Στην αγορά της παλιάς πόλης της Γάζας, οι ελλείψεις είναι αισθητές. Οι έμποροι δεν εξαρτώνται βέβαια εντελώς από τις σήραγγες, αλλά τα είδη πρώτης ανάγκης που οι Ισραηλινοί επιτρέπουν την εισαγωγή τους είναι σίγουρα πιο ακριβά από αυτά που περνούν λαθραία από τα τούνελ. «Ένα κιλό τυριού που έρχεται από την Αίγυπτο κοστίζει 8 σέκελ (1,6 ευρώ), έναντι 24 σέκελ που κοστίζει το αντίστοιχο που εισάγεται από το Ισραήλ», λέει ο Αμπού Σάμπαντ, ιδιοκτήτης ενός παντοπωλείου. «Δεδομένων των δυσκολιών τους, είναι λογικό ότι οι κάτοικοι της Γάζας αναζητούν τα πιο φτηνά προϊόντα».
Ορισμένες μάρκες μπισκότων έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια. Η τιμή της ζάχαρης και του γάλακτος σε σκόνη έχει αυξηθεί. «Αν οι σήραγγες παραμείνουν κλειστές για αρκετό καιρό ακόμη, οι τιμές θα εκτοξευτούν», λέει ο παλαιστίνιος έμπορος.
Οι οδηγοί υποφέρουν επίσης από το δελτίο στη φτηνή βενζίνη που προέρχεται από την Αίγυπτο και οι ουρές μπροστά στα βενζινάδικα είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες.
Στις μεγάλες αρτηρίες της πόλης, οι οικοδομικές εργασίες έχουν σταματήσει. Από τις σήραγγες περνούσαν τσιμέντο, άμμος και χάλυβας, υλικά που επισήμως η εισαγωγή τους απαγορεύεται. Ο Χατζ Χουσέιν Αμπού Ομπέιντ, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας οικοδομικών υλικών, αναγκάστηκε να θέσει τους 40 υπαλλήλους του σε τεχνική ανεργία. Τίποτα δεν κινείται στον κλάδο.
«Έχω επτά φορτηγά, που κανονικά εκτελούν το δρομολόγιο Ράφα-Πόλη της Γάζας για να μεταφέρουν υλικά», τονίζει. «Από τότε που έκλεισαν οι σήραγγες, τα φορτηγά παραμένουν ακίνητα. Όταν ο Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε την εξουσία, ήμουν αισιόδοξος, όπως και όλοι στη Γάζα. Νομίζαμε ότι θα επέτρεπε τη δημιουργία μιας εμπορικής ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα είμαι απογοητευμένος. Ξαναγίναμε φυλακή».
Οι κάτοικοι της Γάζας δεν κρύβουν την πίκρα τους για τον γείτονά τους. «Στην Αίγυπτο λένε ότι εμείς, οι Παλαιστίνιοι, παίρνουμε το νερό τους, το πετρέλαιό τους, το ηλεκτρικό τους», λέει ο Χούσαμ, ένας οικογενειάρχης. «Μας θεωρούν υπεύθυνους για όλα».
Την αδιαλλαξία του Καΐρου την καταγγέλλει όμως και η Χαμάς. «Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι αδικαιολόγητος», τονίζει ο Γάζι Χαμάντ, υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς. «Δεν έχουμε καμιά σχέση με την επίθεση εναντίον του μεθοριακού σταθμού, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για την ανάμιξή μας. Οι Αιγύπτιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Γάζα δεν συνιστά απειλή ούτε για την Αίγυπτο ούτε για την ασφάλεια στο Σινά. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να εμποδίσουμε τις εξτρεμιστικές ομάδες να κυκλοφορούν ανάμεσα στη Γάζα και το Σινά».
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο διευθυντής του παλαιστινιακού Κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραζί Σουρανί καταγγέλλει τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας και συγκρίνει τις μεθόδους της σημερινής αιγυπτιακής ηγεσίας μ’ εκείνες του συστήματος Μουμπάρακ.