Την απελευθέρωση 13 αντιφρονούντων που κατηγορούνται για συνομωσία κατά της μοναρχίας ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία από τις αρχές του Μπαχρέιν.
«Οι αρχές του Μπαχρέιν θα πρέπει να δώσουν τέλος σε αυτή την παρωδία δικαιοσύνης, να ακυρώσουν τις καταδίκες των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και να τους αφήσουν αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι υποθέσεις των 13 αντιφρονούντων, μεταξύ αυτών και ο Άμπντελ Χάντι αλ Χαουάτζα που έκανε απεργία πείνας επί 110 ημέρες για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του, εξετάζονται από τις 22 Μαΐου από ένα εφετείο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την Τρίτη, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης από τις αρχές του Μπαχρέιν να «διατάξουν άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες βασανιστηρίων που έχουν κάνει κάποιοι κατηγορούμενοι» και να «φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις κακοποιήσεις αυτές».
Κάποιοι από τους 13 ακτιβιστές είχαν δηλώσει στο εφετείο ότι κακοποιήθηκαν μετά τη σύλληψή τους τον Μάρτιο του 2011 στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης.
Το Μπαχρέιν -μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου- συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από το 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.
Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, συνεχίζονται.