Υπέρ του νόμου που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ τάσσονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos στη Σιγκαπούρη.
Αντίθετο δηλώνει το 12% ενώ το 33% δεν παίρνει θέση.
Η εταιρεία διενήργησε την έρευνα διαδικτυακά σε δείγμα 750 πολιτών ηλικίας 15 ως 65 ετών και σε διάρκεια τεσσάρων ημερών, στο τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου.
Η συζήτηση για την πιθανότητα κατάργησης του νόμου ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή το παράδειγμα της Ινδίας, η οποία κατήργησε αντίστοιχο νόμο που υπήρχε από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Σύμφωνα με το Άρθρο 377Α του Ποινικού Κώδικα της Σιγκαπούρης, ένας άνδρας ο οποίος διαπράττει μια ενέργεια «η οποία προσβάλλει τη δημόσια αιδώ» μαζί με έναν άλλον άνδρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια παρότι σπανίως γίνονται διώξεις.
Ο νόμος δεν ισχύει για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες πάντως.
Στη διάρκεια των έξι δεκαετιών της ανεξαρτησίας της η Σιγκαπούρη έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και πλούσιο κράτος, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, οι νομοθέτες παραμένουν τυπικά επιφυλακτικοί ως προς τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις εν μέρει επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο λόγω της ύπαρξης διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών στοιχείων μεταξύ των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Σιγκαπούρης.
Εκπρόσωπος της Ipsos διευκρίνισε ότι η δημοσκόπηση δεν παραγγέλθηκε, αλλά διενεργήθηκε για να σηματοδοτήσει την δέκατη επέτειο από την ετήσια παρέλαση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, την Pink Dot, μια διοργάνωση η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους.
Παλαιότερες προσπάθειες ανατροπής της απαγόρευσης απέτυχαν, αλλά ένας προβεβλημένος διπλωμάτης κάλεσε την κοινότητα των ομοφυλόφιλων στη χώρα να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για την ανατροπή του, μια ημέρα μετά την αποποινικοποίηση του αντίστοιχου νόμου στην Ινδία με μια δικαστική απόφαση-σταθμό.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τόμι Κο, ένας βετεράνος διπλωμάτης και δικηγόρος, κάλεσε την κοινότητα των γκέι της Σιγκαπούρης να προχωρήσει σε συλλογική αγωγή και να αμφισβητήσει τον νόμο. Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά την κοινότητα της Σιγκαπούρης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει, αλλά η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθεται στην όποια αλλαγή στον νόμο.