Εξοργισμένη φέρεται να είναι η Άνγκελα Μέρκελ από την κριτική που της άσκησε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, Ελμαρ Μπροκ, στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ».
Ο καγκελάριος Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ζητά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων τράπεζας ώστε να μπορεί να λαμβάνει δάνεια, απεριόριστα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σχολιάζοντας τη γερμανική άρνηση στο ζήτημα αυτό, αναφέρει πως στο παρελθόν η καγκελάριος Μέρκελ έχει αλλάξει γνώμη στην πορεία μιας πολιτικής συζήτησης.
«Η καγκελάριος έχει αρχίσει συχνά συζητήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι τέτοιο, στο τέλος όμως των συζητήσεων, τής ήταν αρκετά σημαντικά το ευρώ και η Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φάιμαν προειδοποιεί πως οι χώρες του Νότου μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα άλλα κράτη-μέλη, καθώς σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης αυτών των χωρών, όχι μόνο θα πληγούν και οι εξαγωγές των υπολοίπων κρατών, αλλά και οι χώρες του Νότου δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους. «Εμείς έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γιατί οι πιστωτές έχουν εμπιστοσύνη ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας, αν όμως καταρρεύσει ολόκληρη η ομάδα, θα πληγούμε κι εμείς οι καλύτεροι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Στις δηλώσεις του στην αυριανή «Κουρίρ», ο ευρωβουλευτής της Μέρκελ υπενθυμίζει πως η Βιέννη και το Βερολίνο έχουν στο θέμα της κρίσης του ευρώ τα ίδια συμφέροντα και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο και για αυτό ο ίδιος δεν κατανοεί τις θέσεις του κ. Φάιμαν.
Όπως προσθέτει ο Ελμαρ Μπροκ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Φάιμαν θα πρέπει να δει πως υπάρχει κάποια σειρά πραγμάτων και στην αρχή έρχονται τα προγράμματα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά μπορεί η ΕΚΤ να αναλάβει περισσότερες δραστηριότητες.
Αντίδραση στην κριτική του Αυστριακού καγκελάριου στην Άγκελα Μέρκελ, υπήρξε και από τον εταίρο του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών, Οτμαρ Κάρας, διατεινόταν απόψε πως ο κ. Φάιμαν θα πρέπει να ξαναβρεί τη γραμμή του σε ευρωπαϊκά ζητήματα.