Πιο αποτελεσματικές από ό,τι αναμενόταν είναι οι κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ στο Ιράν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επισήμανε ωστόσο πως συνεχίζεται η περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν στην οποία αντιτίθεται η Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε εκ νέου κυρώσεις αυτόν τον μήνα στο Ιράν μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η οποία δεν επαρκεί, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, για να στερήσει από την Τεχεράνη τα μέσα που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά ούτε και ως κίνητρο για να σταματήσει το Ιράν την ανάμειξή του στις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή.

«Ας είμαι σαφής, η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, πιστεύουμε, έχει ήδη σημαντική επίδραση στην οικονομία του Ιράν και πράγματι στην κοινή γνώμη εντός του Ιράν» δήλωσε ο Μπόλτον στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Η ιρανική οικονομία πλήττεται από υψηλή ανεργία και πληθωρισμό ενώ το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, έχει χάσει τη μισή του αξία από τον Απρίλιο και η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων στη χώρα αναμένεται ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χιλιάδες Ιρανοί έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων τροφίμων, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την κρατική διαφθορά. Οι διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής έχουν συχνά μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Νομίζω ότι οι συνέπειες, οι οικονομικές συνέπειες βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που αναμέναμε. Ωστόσο η ιρανική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζει να είναι φιλοπόλεμη: αυτό που κάνουν στο Ιράκ, αυτό που κάνουν στη Συρία, αυτό που κάνουν με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αυτό που κάνουν στην Υεμένη, αυτό που έχουν απειλήσει να κάνουν στα Στενά του Ορμούζ» τόνισε ο Μπόλτον.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα για τη μεταφορά πετρελαίου. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν απείλησαν να τα κλείσουν αντιδρώντας στα αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορευτούν όλες οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν τον Αύγουστο, οι οποίες έχουν στόχο το εμπόριο του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, τις αγορές αμερικανικών δολαρίων και την αυτοκινητοβιομηχανία του. Ο Τραμπ έχει εξάλλου πει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν άλλον έναν γύρο σκληρότερων κυρώσεων τον Νοέμβριο, οι οποίες θα έχουν στόχο τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν και τον τραπεζικό τομέα.