Ο Ρούντι Τζιουλιάνι δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Τραμπ κι ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δεν συζήτησαν ποτέ για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν.

Η δήλωση αυτή του Τζιουλιάνι ήρθε σε αντίθεση με δήλωση που είχε κάνει τον Ιούλιο και είχε υποστηρίξει το αντίθετο, σχολιάζει το «Politico»

«Δεν υπήρξε συζήτηση για τον Μάικλ Φλιν» δήλωσε ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ στην εκπομπή του CNN «State of the Union».

«Αυτό θα καταθέσει στην περίπτωση που ερωτηθεί γι’ αυτό», δήλωσε ο Τζιουλιάνι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να ερωτηθεί σχετικά σε μια κατάθεσή του στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Τζιουλιάνι δήλωσε στο CNN και στον Τζέικ Τάπερ ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. «Είπα ότι αυτό είναι που ισχυρίζεται ο Κόμεϊ,» εξήγησε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο Τάπερ έκανε αναφορά σε σχόλιο του Τζιουλιάνι στο ABC News τον Ιούλιο, στο οποίο ο δικηγόρος είχε ισχυριστεί ότι ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Κόμεϊ να κλείσει την έρευνα για τον Φλιν. «Δεν τον διέταξε να το πράξει αυτό», είχε δηλώσει ο Τζιουλιάνι τον Ιούλιο. «Αυτό που του είπε ήταν “Μπορείς να παρατήσεις την έρευνα γι’ αυτόν;”».

O Φλιν ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στην διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιούσε το FBI για τον ίδιο, ο Κόμεϊ δήλωσε ότι ο Τραμπ του είχε πει «Ελπίζω ότι θα βρεις τον τρόπο σου, προκειμένου να το σταματήσεις αυτό και να αφήσεις τον Φλιν».

Από την άλλη μεριά, ο απόστρατος στρατηγός διαπιστώθηκε πως είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους στην διάρκεια της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρόεδρο Ομπάμα στον πρόεδρο Τραμπ. Έτσι, η στάση του αυτή προκάλεσε τον Τραμπ να τον αποπέμψει από τα καθήκοντά του μόλις οι εξελίξεις δημοσιοποιήθηκαν, λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον σημερινό πρόεδρο.

Το νεότερο σχόλιο του Τζιουλιάνι έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει και σύμφωνα με την οποία, ο Μάλερ προσπαθεί να στήσει μία «παγίδα ψευδορκίας» μέσω της προτίμησης που δείχνει στην αφήγηση του Κόμεϊ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Τζιουλιάνι υποστηρίζει πως στην περίπτωση που μία κατάθεση του Αμερικανού προέδρου δεν συμφωνεί με τα όσα έχει καταθέσει ο Κόμεϊ, τότε είναι πιθανό να ενοχοποιηθεί ο Τραμπ.

«Ο πρόεδρος λέει ότι ποτέ δεν είπε στον Κόμεϊ ότι πρέπει να είναι εύκολος με τον Φλιν. Ο Κόμεϊ λέει πως ο πρόεδρος το έπραξε. Το έβαλε αυτό στο υπηρεσιακό του σημείωμα», πρόσθεσε ο Τζιουλιάνι. «Έτσι, αν πάει και καταθέσει ενόρκως, αντί αυτό να αποτελεί μία διαφωνία θα πουν ότι είναι ψευδορκία», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του Αμερικανού προέδρου στον Μάλερ.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης υποστήριξε επίσης ότι «είναι αδόκιμο» να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί ποτέ να παρεμποδίσει την δικαιοσύνη. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα σενάριο κατά το οποίο ο πρόεδρος κρατάει ένα όπλο στοχεύοντας το κεφάλι κάποιου, ενώ υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Από την άλλη μεριά υποστήριξε ότι το επιχείρημα αυτό προκαλεί «πολλά ερωτηματικά» στο πλαίσιο ότι ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε κάποιον, ο οποίος έδινε αναφορά στον ίδιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζιουλιάνι είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Μάλερ σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπως είχε μεταδώσει το CNN.

Από την άλλη μεριά, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να επωφεληθούν στην περίπτωση που η συγκεκριμένη διαδικασία συνεχιστεί κατά τον προεκλογικό αγώνα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Όταν αναμείχθηκα αρχικά στην υπόθεση έλεγα πως η μη κατάθεση είναι η σωστή νομική στρατηγική, αλλά με πολιτικές συνέπειες», δήλωσε ο Τζιουλιάνι στο CNN. «Τώρα σκέφτομαι ότι η συνέχιση της έρευνας θα μπορούσε να βοηθήσει, καθώς οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτήν. Ο πρόεδρος χρειάζεται κάτι για να αναζωογονήσει τους ψηφοφόρους του, επειδή οι Δημοκρατικοί δείχνουν ότι έχουν αυτήν την ενέργεια. Τίποτα δεν μπορεί να αναζωογονήσει τους Ρεπουμπλικάνους περισσότερο από αυτό, ‘Ας σώσουμε τον πρόεδρο,’» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους. Η κίνηση αυτή της αυτοεξαίρεσής του έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.