«Είμαι υπεύθυνος για ο,τι συνέβη», δήλωσε ο πρόεδρος των Φλιππίνων για την αποτυχία της επιχείρησης απελευθέρωσης ομήρων από λεωφορείο, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Ακίνο δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους ευθύνονται άμεσα για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και της αποτυχημένης επιχείρησης διάσωσης ενώ δέχθηκε έντονη κριτική γιατί δεν εμφανίστηκε στη διάρκεια της λεωφορειοπειρατείας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Λέιλα ντε Λίμα, επικεφαλής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της 23ης Αυγούστου, δήλωσε ότι ελπίζει ως τη Δευτέρα να την έχει ολοκληρώσει.

Η ομηρεία ξεκίνησε όταν ο 55χρονος δράστης Ρολάντο Ντελ Ροσάριο Μεντόσα, αποπεμφθείς αστυνομικός, απαίτησε οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους με την οποία τον απομάκρυναν από το Σώμα, το Φεβρουάριο του 2009, επειδή κρίθηκε ένοχος για εκβίαση και παρενόχληση. Ο δράστης, οπλισμένος με ένα Μ-16, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και ανακοίνωσε στους επιβάτες του που ετοιμάζονταν να επισκεφθούν το παραθαλάσσιο Luneta Park, ότι είναι όμηροί του. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο πρώην αστυνομικός άφησε ελεύθερους 9 ομήρους. Το λεωφορείο παρέμεινε ακινητοποιημένο και περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομή στο λεωφορείο έπειτα από τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν από το εσωτερικό του και τη δήλωση του δράστη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι σκότωσε δύο ομήρους.

Το περιστατικό προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, όπου πολλοί είναι εκείνοι που επέκριναν τους χειρισμούς της αστυνομίας και απαίτησαν δημόσια συγγνώμη και αποζημίωση για τα θύματα. Μετά το περιστατικό μάλιστα, πολλές Φιλιππινέζες που εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί στο Χονγκ Κονγκ, κατήγγειλαν πως απολύονταν μαζικά σε ένδειξη αντίδρασης για την αποτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας.