Διπλωματικές πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν ότι η Ένωση ετοιμάζεται να ενισχύσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Συρία, όπως και το εμπάργκο όπλων, επιτρέποντας όσον αφορά το δεύτερο αυτό σκέλος των μέτρων της τις επιθεωρήσεις των πλοίων και των αεροπλάνων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι το παραβιάζουν.

Οι συνομιλίες συνεχίζονταν σήμερα στις Βρυξέλλες όσον αφορά την προσθήκη τουλάχιστον άλλων 26 νέων προσώπων, που είναι ύποπτα ότι μετέχουν στην καταστολή της εξέγερσης στη Συρία, και άλλων δύο ως τριών υπηρεσιών ή εταιρειών στον κατάλογο με αυτούς στους οποίους επιβάλλονται οι κυρώσεις της ΕΕ, ενόψει της υιοθέτησής τους τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση της έκδοσης βίζας από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου τη Δευτέρα η ΕΕ θα αποφασίσει κατ’ αρχήν «πολύ πιθανώς» τις επιθεωρήσεις των πλοίων ή των αεροπλάνων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν στη Συρία όπλα ή υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταστολή, πρόσθεσαν οι ίδιες.

Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία το Μάιο του 2011.

Μέχρι σήμερα 49 εταιρείες ή υπηρεσίες και 129 άτομα βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της υποστήριξής τους ή της συμμετοχής τους στην καταστολή της εξέγερσης του συριακού λαού.