Ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας προήγαγε σε αντιστρατάρχη του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού τον Χιον Γιονγκ-Σολ, ο οποίος αναμένεται ότι θα κληθεί να αναλάβει στην αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, στη θέση του Ρι Γιονγκ-Χο, ο οποίος απηλλάγη σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, από τα καθήκοντά του, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τους πολιτικούς αναλυυτές ως προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ- Ουν να ενισχύσει τον έλεγχό του επί του στρατού.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που μετέδωσε την είδηση της προαγωγής, δεν διευκρινίζει εάν ο Χιον Γιονγκ-Σολ θα αναλάβει την αρχηγία των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων. Η απόφαση ελήφθη χθες από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή και την Εθνική Επιτροπή Αμυνας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για όλα τα μέλη της βορειοκορεατικής ελίτ, λίγες πληροφορίες υπάρχουν για τον Χιον Γιονγκ-Σολ, ο οποίος προήχθη σε στρατηγό τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάνγκ Μου-Τζιν του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών μελετών της Σεούλ, ο Χιον είναι μία αινιγματική προσωπικότητα που προέρχεται από μία οικογένεια που πολέμησε τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής στις αρχές της δεκαετίας του ΄40 στο πλευρό του Κιμ ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και παππού του σημερινού ηγέτη.
Ο Χιον είναι πλέον ο ένας από τους τέσσερις αντιστρατάρχες της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η πτώση του Ρι Γιονγκ-Χο ακολουθεί τον διορισμό του Χόε Ριονγκ-Χαέ, πολιτικού αξιωματούχου του Κόμματος των Εργαζομένων, στη θέση του πολιτικού κομισάριου του στρατού και του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και θεωρούν ότι μέσω αυτού ο νέος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν επιδικώκει να εδραιώσει την εξουσία του και τον έλεγχό του επί των στρατιωτικών, οι οποίοι ενισχύθηκαν υπερβολικά από την πολιτική του Songun (πρώτα ο Στρατός), που ακολούθησε ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Ιλ μέχρι το 2010.
Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του νέου ηγέτη: θα συνεχίσει τη γραμμή του παππού και του πατέρα του ή να κατευθυνθεί προς μία πολιτική ανοίγματος;
Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί από τον Ιανουάριο όλο και πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Σεούλ, την οποία απειλεί συστηματικά με ιερό πόλεμο.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για επισιτιστική βοήθεια, η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την εκτόξευση πυραύλου, η οποία ήταν σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα “μεταμφιεσμένη” δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.
Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε αμέσως την αποτυχία αυτής της εκτόξευσης, ενώ δεν έχει προβεί στην τρίτη πυρηνική δοκιμή που αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί.