Σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και που όλο και περισσότεροι επιλέγουν την εργένικη ζωή, υπάρχουν κάποιοι που ρισκάρουν και γνωρίζουν τον σύντροφό τους κατευθείαν στην εκκλησία!
Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της εκπομπής «Married at First Sight» (γάμος με την πρώτη ματιά) του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Lifetime.
Άνθρωποι ελεύθεροι αναζητούν το έτερό τους ήμισυ μέσω της εκπομπής που βρίσκεται για έβδομη σεζόν στον τηλεοπτικό αέρα. Μόνο που δεν είναι αυτοί που κάνουν την επιλογή, αλλά μια ομάδα ειδικών που αποτελείται από τον πάστορα, Καλ Ρόμπερσον, την κοινωνιολόγο, Πέπερ Σουάρτζ και την ψυχολόγο, Τζέσικα Γρκίφιν.
«Θέτουμε έναν τεράστιο αριθμό ερωτήσεων στους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του προξενιού», σημειώνει η Γκρίφιν στη NY Post. «Προσωπικά, εστιάζω τις συνεντεύξεις μου στο πώς τους έχει διαμορφώσει η ανατροφή που έχουν πάρει από το σπίτι τους, τι είδους σχέσεις αναζητούσαν και βίωσαν στη ζωή τους, πώς η ιστορία των σχέσεών τους έχει επηρεάσει τις σχέσεις τους».
Υπάρχει βέβαια και η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» που πάντα τους θέτει: «Για ποιο λόγο θα σκέφτονταν να παντρευτούν έναν ξένο;».
Η εκπομπή παρακολουθεί την πορεία των ζευγαριών στις πρώτες οχτώ εβδομάδες του έγγαμου βίου. Με τη συμπλήρωση των οχτώ εβδομάδων τα ζευγάρια βρίσκονται στο κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς αποφασίζουν αν θα παραμείνουν μαζί ή θα χωρίσουν.
Πέρσι για παράδειγμα, δύο ζευγάρια χώρισαν, ενώ ένα παρέμεινε μαζί και μάλιστα τώρα περιμένει το πρώτο του παιδί. Φέτος και τα τρία ζευγάρια που θα πάρουν μέρος στην εκπομπή θα έχουν τη βάση τους στο Ντάλας (Τέξας).
«Ακούγεται τρελή ιδέα, αλλά έχει αποτέλεσμα για κάποια ζευγάρια», λέει η Γκρίφιν. «Κάποιοι άνθρωποι έχουν μπουχτίσει από αποτυχημένες προσπάθειες να βρουν την αγάπη και λαμβάνουν δραστικά μέτρα προκειμένου να βρουν τον έρωτα της ζωής τους».
Όσο για το αν μπορεί ένας γάμος να στεριώσει ή να χαλάσει μέσα σε μόλις οχτώ εβδομάδες, είναι ένα καλό ερώτημα. Η Γκρίφιν, πάντως, τονίζει πως απαιτείται περισσότερος χρόνος γιατί η αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας υγιούς και λειτουργικής σχέσης δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος χρόνου.