Τα βίαια επεισόδια στη Συρία προκαλούν ταχύτατη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων, με 103.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες ή εκτοπισμένους που λαμβάνουν βοήθεια στο Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, δηλαδή τουλάχιστον 10.000 παραπάνω μέσα σε διάστημα 15 ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες αυξάνεται γρήγορα. Υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 103.000 Σύροι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες και/ή εκτοπισμένοι που λαμβάνουν μια βοήθεια στο Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, μια αύξηση κατά τουλάχιστον 10.000 από τις 21 Ιουνίο», επισημαίνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), στην τελευταία του αναφορά για τη Συρία.
Ωστόσο η ροή των προσφύγων δεν σταματά στις γειτονικές χώρες. Συνολικά 4.000 με 5.000 Σύροι έφτασαν αυτή την εβδομάδα στην Ιορδανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Πέραν των προσφύγων, χιλιάδες οικογένειες επίσης έχουν εκτοπιστεί λόγω των βιαιοτήτων στο εσωτερικό της Συρίας, αυτές τις δύο εβδομάδες μετά την κλιμάκωση των μαχών στις περιοχές της Δαμασκού, του Ντέιρ αλ Ζορ και της Χομς, τονίζει με ανησυχία το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι διέφυγαν από το Ντέιρ αλ Ζορ με κατεύθυνση το βορρά, προς τις περιοχές Χασάκα και Αρ-Ρόκα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης πολλοί από τους 200.000 κατοίκους στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, εγκατέλειψαν τις εστίες τους καταφεύγοντας στην κεντρική Δαμασκό, διευκρίνισε το OCHA. Τουλάχιστον 1,5 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη Γενς Λέρκε υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη Συρία και ότι συνεργάζονται με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στις 5 Ιουνίου το OCHA είχε ανακοινώσει ωστόσο ότι οι συριακές αρχές επέτρεπαν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και των ΜΚΟ σε τέσσερις περιοχές (Χομς, Ιντλίμπ, Ντεράα και Ντέιρ Αλ Ζορ). Ωστόσο με τις εξελίξεις στη χώρα, η συμφωνία αυτή δεν τέθηκε πλήρως σε ισχύ.
Συγκρούσεις μεταξύ σύρων στρατιωτών και ανταρτών ξέσπασαν σήμερα σε μια συνοικία της Δαμασκού, την επομένη μιας αιματηρής ημέρας κατά την οποία η βία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.