Ο μεγαλύτερος εταίρος στην κυβερνητική συμμαχία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διένεξης που έχει ξεσπάσει σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της πολιτικής για την υποχρεωτική στράτευση, στην οποία αντιτίθεται η κοινότητα των υπερορθοδόξων Εβραίων.
Η διένεξη γύρω από το ευαίσθητο θέμα για τη χώρα, όπου σχεδόν όλοι οι 18χρονοι στρατεύονται, έχει ξεσπάσει πριν από την εκπνοή την 1η Αυγούστου της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που προβλέπει απαλλαγές για τους υπερορθόδοξους Εβραίους και τους αραβικής καταγωγής πολίτες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ, πρώην στρατηγός, του οποίου το κεντρώο κόμμα Καντίμα εισήλθε στην κυβερνητική συμμαχία τον Μάιο, ζήτησε ρητά από τον Νετανιάχου να υιοθετήσει την μεταρρύθμιση επί το αυστηρότερο της στρατολογικής μεταρρύθμισης, την οποία υποστηρίζει και προωθεί η παράταξή του.
«Αυτό αποτελεί μία προϋπόθεση για την εξέταση της πιθανότητας να συνεχισθεί η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του πρωθυπουργού, και μιλούμε για ένα ζήτημα ημερών», διεμήνυσε ο Μοφάζ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Οι δηλώσεις Μοφάζ ακολούθησαν την ανακοίνωση των προτάσεων της επιτροπής για τη στρατολογική μεταρρύθμιση, αποτελούμενης από ειδήμονες και κοινοβουλευτικούς, που κατέθεσε ο βουλευτής του Καντίμα Γιοχάναν Πλέσνερ.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, μειώνεται δραστικά ο αριθμός των εξαιρουμένων από τη στράτευση υπερορθοδόξων Εβραίων από 50.000 σήμερα σε μόνον 1.500 έως το 2016. Επίσης προτείνεται ως μέτρο στήριξής της η επιβολή αυστηρότερων προστίμων για τους αντιρρησίες στράτευσης. Επίσης προτείνει τον τριπλασιασμό των στρατεύσιμων Αράβων, από τον σημερινό αριθμό των 2.400, μέσα στην επόμενη πενταετία. Και οι Ισραηλινοί Άραβες αντιτίθενται στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση.