Η Ρωσία ανακοίνωσε στη Γαλλία ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Η Ρωσία έχει προσκληθεί. Μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει (στη διάσκεψη), γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας, δεν συμμετείχε ούτε στις δύο προηγούμενες διασκέψεις της Ομάδας Φίλων της Συρίας, τον Φεβρουάριο στην Τύνιδα και τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση υποστήριξη της επαρχίας Χομς, προπύργιο της εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ακτιβιστής Γιαχία Αμπού Σάλεχ δήλωσε ότι τις τελευταίες 28 ημέρες οι κυβερνητικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της επαρχίας αυτής.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες φεύγουν από τη Χομς μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που συνέβη στους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη το 1948», σημείωσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη Τύπου από το Κάιρο.

«Αυτό που αναμένει ο συριακός λαός από τη διεθνή κοινότητα, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, από αυτή τη διάσκεψη είναι η δικαίωση του δικαιώματός τους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν, ζητώντας παράλληλα να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα στη Συρία.