Ο Φρανθίσκο Κορέα είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Ντον Βίτο» από την ταινία «Ο Νονός». Στις 11 Ιουνίου βγήκε από τις φυλακές Σότο ντελ Ρεάλ, όπου έμεινε περισσότερα από τρία χρόνια χωρίς να έχει περάσει από δίκη. Ο ισπανός αυτός επιχειρηματίας θεωρείται εγκέφαλος του μεγάλου χρηματοοικονομικού σκανδάλου που είναι γνωστό ως «υπόθεση Γκιρτέλ». Κατηγορείται ότι πλήρωνε επί δέκα χρόνια προμήθεια σε εκλεγμένους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος με αντάλλαγμα συμβάσεις έργων και την οργάνωση μεγάλων γεγονότων, όπως η επίσκεψη του Πάπα στη Βαλένθια το 2006. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται.
Για την «υπόθεση Μαλάγια» αντίθετα, ένα τεράστιο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς στη Μαρμπέγια της Ανδαλουσίας, οι ανακρίσεις άρχισαν στις 18 Ιουνίου, με καθυστέρηση επτά ετών. Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν «παραδειγματικές τιμωρίες». Το 2006, ο αριθμός των εμπλεκομένων ατόμων είχε οδηγήσει την κυβέρνηση να διαλύσει το δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα, μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και η διάσημη τραγουδίστρια Ισαμπέλ Παντόχα.
Κανένα κόμμα και καμιά περιοχή δεν έχει μείνει έξω από τα σκάνδαλα διαφθοράς, απάτης και κατάχρησης κοινωνικών αγαθών στην Ισπανία. Στο Αλικάντε, ταξίδια, πολυτελή αυτοκίνητα και «ρουμάνες μεταφράστριες» πληρώθηκαν με χρήματα που προορίζονταν για την αποκομιδή σκουπιδιών: πρόκειται για την «υπόθεση Μπρουγάλ». Στη Βαρκελώνη, η δικαιοσύνη ερευνά κατά πόσον τα ποσά που προορίζονταν για το Μέγαρο Μουσικής χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του εθνικιστικού κόμματος της Δημοκρατικής Σύγκλισης. Στην Ανδαλουσία, μια περιοχή που διοικείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ο πρώην γενικός διευθυντής εργασίας της τοπικής κυβέρνησης κατηγορείται ότι καταχράστηκε επί δέκα χρόνια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για συντάξεις και προγράμματα απολύσεων.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Στο Καστεγιόν, ο πρώην πρόεδρος της επαρχίας Κάρλος Φάμπρα κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Δίκη δεν έχει γίνει, παρόλο που οι ανακρίσεις ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια και έχουν αλλάξει ήδη εννιά ανακριτές. Ο τελευταίος, ο Χάκομπο Πιν, ζήτησε στις 28 Ιουνίου την προστασία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς δεχόταν πιέσεις από το δικαστήριο της επαρχίας.
Ακόμη και η μοναρχία έχει προβλήματα. Το 2011, ο γαμπρός του βασιλιά παραπέμφθηκε σε δίκη για κατάχρηση δημοσίων πόρων. Η υπόθεση απειλεί να πλήξει τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του Χουάν Κάρλος.
«Ο υπερβολικός αριθμός εκλεγμένων αξιωματούχων που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς δεν αρμόζει σε μια κανονική δημοκρατία», υποστηρίζει ο δικαστής Χοακίμ Μπος, από την ισπανική ένωση «Δικαστές για τη δημοκρατία». Πίσω από όλα τα δεινά που μαστίζουν την Ισπανία είναι βέβαια η φούσκα των ακινήτων, εξαιτίας της οποίας κυκλοφόρησαν τεράστια χρηματικά ποσά. Σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, οι δήμαρχοι άρχισαν να κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα και να μένουν σε παλάτια: τα έξοδα τα πλήρωναν οι μεγαλομεσίτες, που θεωρούσαν ότι είναι βασιλιάδες του πετρελαίου. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι το αίσθημα ατιμωρησίας που παρατηρεί κανείς στις συζητήσεις μεταξύ των κατηγορουμένων», λέει ο Μπος.
Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών, το τρίτο πρόβλημα των Ισπανών μετά την ανεργία και τα οικονομικά ζητήματα είναι οι πολιτικοί. Επιπλέον, το 69% των Ισπανών θεωρεί ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί άσχημα ή πολύ άσχημα.
Ένα από τα κυριότερα συνθήματα των Αγανακτισμένων ήταν «No hay pan para tantos chorizos» (Δεν υπάρχει αρκετό ψωμί για τόσο σαλάμι). Γιατί, φυσικά, από τη φούσκα των ακινήτων δεν επωφελήθηκε όλος ο κόσμος. Οι mileuristas, οι Ισπανοί που κέρδιζαν 1.000 ευρώ τον μήνα, υπήρχαν και πριν από την κρίση. Τώρα θεωρούνται σχεδόν προνομιούχοι, καθώς η ανεργία φτάνει το 24%.
«Αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, η οργή των Ισπανών μπορεί να οδηγήσει σε βίαια επεισόδια», σημειώνει ο κοινωνιολόγος Φερμίν Μπούθα, για τον οποίο «η πολιτική δυσαρέσκεια μπορεί να αποτελέσει το φυτίλι για κοινωνικές ταραχές».