Μια σοβαρή εκκρεμότητα – η συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 – βρίσκεται στο «μενού» της Κυπριακής Προεδρίας που ξεκίνησε από χθες την εξάμηνη θητεία της. Όπως ανέφερε σήμερα ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη μιας συμφωνίας που «θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης», βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Όμως, ξεκινά τη θητεία της σε μια περίοδο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την ΕΕ, καθώς «αποδεικνύεται πλέον ότι η ΕΕ βρίσκει σταδιακά ιδέες, δύναμη αλλά και συμβιβαστικές προσεγγίσεις» στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως υπογράμμισε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, φιλοδοξεί να εμπεδώσει την υλοποίηση της “στρατηγικής 2020”, αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
Τα προβλήματα της κοινωνίας, η απασχόληση – η νεανική απασχόληση κατά μείζονα λόγο – τα θέματα αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η προώθηση ποιοτικής παιδείας, η διαμόρφωση ενός νέου νομικού πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων, υπάγονται σε μια ευρεία κατηγορία θεμάτων που πρόκειται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Κυπριακή Προεδρία.
Τέλος, όπως δηλοί και ο λογότυπος της Προεδρίας (όπου παρουσιάζεται ένα πλοίο, το οποίο όταν ταξιδεύει μετατρέπεται σε περιστέρι), η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα θέλει να κρατήσει ένα ρόλο «έντιμου μεσολαβητή» στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά επίσης να ενισχύσει τη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κύπριος πρέσβης υπογράμμισε ότι η κυπριακή κρίση είναι παρακολούθημα της ελληνικής κρίσης – καθώς οι κυπριακές τράπεζες είχαν εκτεθεί στις απώλειες των ελληνικών τραπεζών – ενώ σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα αντιμετωπίσει μέσω διαβούλευσης το θέμα του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.