Τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών έφθασαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση με λιγότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων τους επόμενους δώδεκα μήνες, μειώνοντας τον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.
«Υπήρξε συμφωνία για περικοπές 122 εκατομμυρίων δολαρίων για προϋπολογισμό 6.689 δισεκατομμυρίων δολαρίων», διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.
Ο προϋπολογισμός του περασμένου έτους ανερχόταν σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία προστέθηκαν εκ των υστέρων 500 εκατομμύρια για τις αποστολές στην Αϊτή και το Νταρφούρ. Το συνολικό πακέτο έφθασε τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει περί τις 100.000 κυανόκρανους σε ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο 15 ειρηνευτικών επιχειρήσεων.
Η συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί εντός της ημέρας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφορά συνολικό ποσόν λίγο μεγαλύτερο των «6.689 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2018-2019. Αυτό μεταφράζεται σε 122 εκατομμύρια λιγότερα από τις προτάσεις που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.
Η αρχική αίτηση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες προς τις χώρες μέλη ήταν για έναν προϋπολογισμό ύψους 7.268 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δαπανηρότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών είναι η Minus στο Νότιο Σουδάν, η Monusco στην Δημοκρατία του Κονγκό και η Minusma στο Μαλί. Το κόστος κάθε μίας ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο ρόλος των ΗΠΑ στις περικοπές
Ο νέος ετήσιος προϋπολογισμός έπρεπε οπωσδήποτε να εγκριθεί μέχρι την 1 η Ιουλίου για να είναι δυνατή η συνέχιση των ανά τον κόσμο ειρηνευτικών αποστολών.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες, πολυήμερες και ορισμένες φορές ολονύκτιες στην επιτροπή που ασχολείται με τις δαπάνες του προσωπικού και τις ειρηνευτικές αποστολές.
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμού εγκρίνεται τον Δεκέμβριο και είναι χωριστός από τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων που εγκρίνεται τον Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ορισμένες χώρες προσπάθησαν να κάνουν περικοπές από τις επιχειρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο των ειρηνευτικών αποστολών, τομείς που αποτελούν δύο υψηλές προτεραιότητες του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Κατορθώσαμε να εμποδίσουμε πολλές περικοπές στις δραστηριότητες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε διπλωματική πηγή.
Πρώτος χρηματοδότης των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν το 28,5% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσπαθούν να μειώσουν τη συμβολή τους στο 25%.
Τον περασμένο χρόνο, η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει οικονομίες ύψους ενός δισεκατομμυρίου, αλλά δεν εξασφάλισε παρά περικοπή 500 εκατομμυρίων, με τη βοήθεια και του τερματισμού αποστολών όπως της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Αϊτής.