Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της προεδρίας του πρόσφερε σήμερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο, επικυρώνοντας με οριακή πλειοψηφία το διάταγμα οδηγία που είχε εκδώσει στην αρχή της θητείας του με το οποίο απαγόρευε την είσοδο σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 4, με τους πέντε συντηρητικούς από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποφαίνονται υπέρ του Τραμπ και να βάζουν τέλος σε μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη γύρω από αυτό το αμφιλεγόμενο μέτρο, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών. Στο σκεπτικό του, που συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, το Δικαστήριο εκτιμά ότι Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλον πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης.
Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Η τελευταία εκδοχή κλείνει τα σύνορα των ΗΠΑ σε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ χαρακτήριζαν το διάταγμα «αντιμουσουλμανικό», μια κατηγορία που απέρριπτε κάθετα η κυβέρνηση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του διατάγματος δεν απέδειξαν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ ή την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει στην κυβέρνηση να διάκειται ευνοϊκά έναντι κάποιας θρησκείας επί κάποιας άλλης.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι η απαγόρευση μπορεί να παραμείνει σε ισχύ και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει και άλλες χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία ώστε να προστατευτεί η χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές.