Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού, την οποία έβγαλε ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images Τζον Μουρ σε κέντρο κράτησης μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και δείχνει το παιδί να κλαίει δίπλα στη μητέρα του, η οποία συλλαμβάνεται.

Η φωτογραφία απεικόνισε με τον πιο γλαφυρό τρόπο το δράμα και την απάνθρωπη τακτική να χωρίζονται οι μετανάστες από τα παιδιά τους στα σύνορα, και το περιοδικό ΤΙΜΕ την έξανε εξώφυλλο εντάσσοντας στο κάδρο και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα, άνδρας που δηλώνει πως είναι ο μπαμπάς του μικρού κοριτσιού, υποστηρίζει πως η μικρή δεν χωρίστηκε από τη μητέρα της όταν πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ.

«Η κόρη μου έχει αναχθεί σε σύμβολο του χωρισμού των παιδιών στα αμερικανικά σύνορα. Ίσως μάλιστα να άγγιξε την καρδιά του προέδρου Τραμπ» σχολίασε ο Ντένις Βαλέρο σε συνέντευξή του στο Reuters, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κόρη του και η μητέρα της, η Σάντρα Σάντσες, κρατούνται μαζί στην πόλη Μακάλεν στο Τέξας, όπου η Σάντσες υπέβαλε αίτηση για την παροχή ασύλου. Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Νέλι Χερές επιβεβαίωσε την εκδοχή του Βαλέρα.

Ο Βαλέρα επεσήμανε ότι εξεπλάγη και συγκλονίστηκε όταν πρωτοείδε τη φωτογραφία της κόρης του να κλαίει στην τηλεόραση. «Αυτό που της συνέβαινε εκείνη τη στιγμή θα ράγιζε την καρδιά οποιουδήποτε» είπε.

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατεία που έγινε μέσω Facebook και η οποία έχει συγκεντρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους για το Refugee and Immigrant center for Education and Legal Services (RAICES), μια ΜΚΟ με έδρα το Τέξας, που προσφέρει νομική στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Σάντσες και η κόρη της αναχώρησαν από το Πουέρτο Κόρτες, ένα μεγάλο λιμάνι της Ονδούρας βόρεια της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, χωρίς να το πουν στον Βαλέρα και τα άλλα τρία παιδιά του ζευγαριού, όπως είπε ο ίδιος.

Ο Βαλέρα πίστεψε ότι η Σάντσες πήγε στις ΗΠΑ όπου έχει οικογένεια. «Αν τις απελάσουν, δεν πειράζει, αρκεί να μην αφήσουν το παιδί χωρίς τη μητέρα του», σχολίασε. «Περιμένω να δω τι θα απογίνουν».

ouofsg89