Πάνω από 200 μετανάστες πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο μέσα σε δύο ημέρες, γεγονός που αύξησε σε 1.000 και πλέον τον απολογισμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο στην κυριότερη θαλάσσια μεταναστευτική οδό που συνδέει την Αφρική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι της προκάλεσαν «σοκ» οι «μαζικοί πνιγμοί στη Λιβύη» κι απαίτησε να αναληφθεί «κατεπείγουσα διεθνής δράση για να ενισχυθούν οι προσπάθειες διάσωσης στη θάλασσα».
«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μας υπενθυμίζουν ότι οι πόλεμοι και η φτώχεια συνεχίζουν να ωθούν ανθρώπους να αποπειρώνται ταξίδια υπό απελπιστικές συνθήκες, τα οποία τους στοιχίζουν τις οικονομίες τους, την αξιοπρέπειά τους» και σε αναρίθμητες περιπτώσεις «σε τελευταία ανάλυση, τη ζωή τους», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, κατά την ανακοίνωση.
«Δεν ήταν ποτέ τόσο επείγον να καταπολεμηθούν οι ριζικές αιτίες (σ.σ. των εκτοπισμών και της παράτυπης μετανάστευσης), να βελτιωθούν οι συνθήκες στη Λιβύη και στις άλλες χώρες κατά μήκος του δρόμου, να προσφερθούν ασφαλείς εναλλακτικές οδοί και να συνεχιστεί η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα», πρόσθεσε ο Γκράντι.
Σύμφωνα με την UNHCR, πάνω από 200 μετανάστες πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο τη 19η και την 20ή Ιουνίου, σε τρεις ναυτικές τραγωδίες.
Τη 19η Ιουνίου, ξύλινο πλεούμενο με πρόσφυγες και μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Από τους περίπου εκατό επιβαίνοντες, μόλις πέντε επέζησαν, διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, επικαλούμενη μαρτυρίες των διασωθέντων. Ορισμένες σοροί ανασύρθηκαν από σωστικά σκάφη ή ξεβράστηκαν σε παραλίες.
Την ίδια ημέρα, φουσκωτό με περίπου 130 επιβαίνοντες βούλιαξε σε άλλο σημείο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Εξήντα επιζήσαντες διασώθηκαν από ντόπιους αλιείς και οδηγήθηκαν στην πόλη Ντέλα (περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης). Σύμφωνα με την UNHCR, τουλάχιστον 70 άνθρωποι πνίγηκαν σε αυτό το δυστύχημα.
Την 20ή Ιουνίου, η λιβυκή ακτοφυλακή διεξήγαγε μια επιχείρηση διάσωσης στα ανοικτά της πόλης Γκαράμπουλι, 64 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Οι επιζήσαντες, που μεταφέρθηκαν στην Τατζούρα, ανέφεραν ότι πάνω από 50 άνθρωποι που ταξίδευαν μαζί τους χάθηκαν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Οι τραγωδίες αυτές αυξάνουν σε πάνω από 1.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην μεταναστευτική οδό της κεντρικής Μεσογείου, τονίζει η UNHCR, η οποία προεξοφλεί ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου θα αυξηθεί το καλοκαίρι, εποχή που ευνοεί τα ριψοκίνδυνα αυτά ταξίδια στην ανοικτή θάλασσα.