Για να αποφύγει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού η 44χρονη Vicky Sewart από τη Βρετανία αρνήθηκε, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, τα ισχυρά φάρμακα που της πρότειναν οι γιατροί και επέλεξε αντί αυτών μία δίαιτα με καυτερές γεύσεις και χαμηλά λιπαρά.
Η Sewart φοβόταν τις παρενέργειες από τη λήψη των φαρμάκων κι έτσι προτίμησε να βάλει στη ζωή της άσκηση και ειδικά επιλεγμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένης της κουρκούμης, για την οποία η ίδια λέει πως «κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονούν».
Οι ειδικοί προειδοποίησαν πως υπάρχουν λίγες επιστημονικές ενδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της. Αλλά η Sewart πιστεύει πως η δίαιτα που ακολούθησε μετά τη χημειοθεραπεία, τις ακτινοβολίες και το χειρουργείο αποτελεί βασικό μέρος της ανάρρωσής της.
Η εμπειρία της θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για το πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει την απόκριση του σώματος στον καρκίνο.
Μετά τη διάγνωση, η 44χρονη έκανε μία μικρή έρευνα ως προς το ποιες τροφές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ανάρρωσή της. Μετά την επέμβαση αφαίρεσης μαστού και λεμφαδένα, πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε στους γιατρούς πως δεν ήθελε να λάβει το Tamoxifen αλλά θα ακολουθούσε τη δική της «αντι-καρκινική» δίαιτα.
«Είναι πολύ ασυνήθιστο ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού να μην λαμβάνει το φάρμακο. Όταν το είπα στους γιατρούς με συμβούλεψαν απλά να κρατήσω τα οιστρογόνα μακριά από τον οργανισμό μου, αυτό που πρακτικά κάνει και το φάρμακο. Έχουν περάσει από τότε τέσσερα χρόνια και πιστεύω πως οι πεποιθήσεις αλλάζουν κάπως κι έτσι οι ιδέες σαν τη δική μου κινούνται παράλληλα με τις πιο συνηθισμένες θεραπείες. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη πως η διατροφή μου βοήθησε στην ανάρρωσή μου», λέει η ίδια.
Η 44χρονη άρχισε αποκλείοντας από τη διατροφή της όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέγοντας σούπερ-τροφές και κάνοντας μέτρια άσκηση. «Φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χυμοί είναι όλα καταπληκτικά, και τα παγωμένα μούρα το ίδιο. Η κουρκούμη είναι θαυματουργή και το τζίντζερ και το σκόρδο είναι φανταστικά στη μαγειρική», λέει.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια η Sewart- που μέσα στο 2012 σχεδιάζει να παντρευτεί- έδινε τακτικά δείγματα αίματος και ούρων και συμπλήρωνε ερωτηματολόγια στο πλαίσιο μιας εθνικής έρευνας για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού έπειτα από χειρουργική επέμβαση.
Η έρευνα είναι η μεγαλύτερο του είδους της στον κόσμο, περιλαμβάνει 56 νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία και συμμετέχουν 3.400 ασθενείς. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν του χρόνου.
Περιγράφοντας την εμπειρία της με τον καρκίνο η 44χρονη είπε: «οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν ή να επιστρέψουν και να απολαμβάνουν τη ζωή. Πρέπει απλά να είσαι ευγνώμων που είσαι ακόμα εδώ».
Ειδικοί, ωστόσο, απευθύνουν έκκληση σε άλλους καρκινοπαθείς να μην εγκαταλείψουν τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας.
Ο Δρ Steve Kelly που ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο Derriford στο Plymouth δήλωσε: «Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού μειώνονται εδώ και είκοσι χρόνια χάρη στις επεμβάσεις, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν τρία πράγματα που οι ασθενείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους: δεν εγγυώνται την επιβίωση αλλά βοηθούν. Πρώτον να ασκούνται για μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα. Δεύτερον να μην πάρουν βάρος και τρίτον να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών».