Ο τρόπος που σκεφτόμαστε αλλάζει μέσα στο 24ωρο, όπως δείχνει νέα μεγάλη βρετανική μελέτη, που έβαλε στο μικροσκόπιο επτά δισεκατομμύρια λέξεις από 800 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» στο Twitter στη διάρκεια μίας τετραετίας.
Η ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων σε ωριαία βάση καταγράφει μέσα στο 24ωρο διακριτές μεταβολές στον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων, που δείχνουν, εν γένει, να σκέφτονται πιο αναλυτικά και λογικά νωρίς το πρωί και πιο συναισθηματικά και «υπαρξιακά» το βράδυ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AΙmethods για να αναλύσουν το περιεχόμενο του Twitter, με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες.
Η ανάλυση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνει ότι η γλώσσα μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ μέρας και νύχτας, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού.
Περίπου στις 6 ώρα το πρωί η αναλυτική-λογική σκέψη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και παραμένει σε αυτή τη «συχνότητα» έως περίπου τις δέκα το πρωί. Οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης, ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη τάση για ατομικότητα, αποδοτικότητα, κυνήγι χρημάτων και εξουσία, καθώς και πιο θετική ψυχική διάθεση.
Από την άλλη, με το που πέφτει το σκοτάδι, το «πάνω χέρι» παίρνει ο πιο συναισθηματικός τρόπος σκέψης και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που προδίδει μια πιο παρορμητική, ευαίσθητη, κοινωνική, αλλά και αρνητική ψυχική διάθεση. Σκέφτονται συχνότερα για το σεξ και τις σχέσεις τους. Αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, οι άνθρωποι σκέφτονται συχνότερα για τα υπαρξιακά προβλήματα της ζωής όπως τον θάνατο.
Η καλύτερη ψυχική διάθεση και τα πιο θετικά συναισθήματα φαίνεται να καταγράφονται μετά το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής, οπότε και εκφράζονται λιγότερο συναισθήματα όπως φόβος, λύπη και θυμός.