Απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ για τον ισχυρισμό του ότι η αυξημένη εισροή μεταναστών στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

«Η απάντησή μου είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα πρόσφατα και μιλούν από μόνα τους», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Βλέπουμε μία ελαφρώς θετική εξέλιξη. Πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα. Όμως ήταν πολύ ενθαρρυντικά νούμερα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στο Twitter τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως οι πολίτες της Γερμανίας στρέφονται κατά της ηγεσίας της χώρας τους λόγω των χαλαρών πολιτικών της όσον αφορά στο μεταναστευτικό. «Η εγκληματικότητα είναι πολύ ανεβασμένη. Μεγάλο λάθος που έγινε σε όλη την Ευρώπη να επιτραπεί να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν τόσο έντονα και βίαια αλλάξει την κουλτούρα τους».

Ακολούθησε ένα ακόμα tweet στο οποίο έγραφε: «Η εγκληματικότητα στη Γερμανία είναι αυξημένη κατά 10% και πλέον (οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να αναφέρουν αυτά τα εγκλήματα) από τότε που άρχισαν να δέχονται μετανάστες. Άλλες χώρες είναι ακόμα χειρότερα. Να είσαι έξυπνη, Αμερική!».

Βρέθηκε «καλή λύση» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Συμφωνία στα βασικά θέματα, του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

«Η δουλειά για το ζήτημα του προϋπολογισμού ήταν η πιο περίπλοκη, αλλά βρήκαμε μια καλή λύση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, ακόμη και με επιπλέον βοήθεια προς τα πλέον αδύναμα μέλη. Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των έως τώρα υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ κάποιων χωρών της Σένγκεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία καταγράφηκαν. «Θα συνεργαστούμε για μια διακυβερνητική συμφωνία με αρκετά από τα εμπλεκόμενα κράτη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν, ενώ η ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα θα της επιτρέψουν να επιβάλει όσα συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ζητήματα καταγεγραμμένα στην κυβερνητική συμφωνία, τα οποία επιπλέον στηρίζονται και από το Κοινοβούλιο.