Την ολοένα στενότερη σχέση ανάμεσα στις Μικτές πολεμικές Τέχνες (Mixed Martial Arts-MMA) και τους Ευαγγελικούς Χριστιανούς αναδεικνύει ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Fight Church».

Η παραγωγή ξεκίνησε μετά τη συγκέντρωση ποσού 30.000 δολαρίων από δωρεές και έχει στόχο να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Μπορείς να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου και την ίδια ώρα να τον χτυπάς όσο πιο δυνατά μπορείς;»

Με επίκεντρο τον πάστορα Paul Burress, την Trinity Church στο Rochester στη Νέα Υόρκη και το «παρακλάδι» της, τη σχολή ΜΜΑ, το «Fight Church» ερευνά τις εγγενείς αντιθέσεις ανάμεσα στις πολεμικές τέχνες και τον οργανωμένο Χριστιανισμό.

«Στη ζωή κάποιες φορές χρειάζεται να ‘επιτεθείς’ γιατί είναι σε εξέλιξη μια μάχη εκεί έξω και ο εχθρός προσπαθεί να μας βρει και να μας καταστρέψει», εξηγεί ο Burress στον κόσμο σε μία σκηνή από το τρέιλερ του «Fight Church».

«Θέλει να καταστρέψει τις οικογένειές σας, την προσωπικότητά σου. Εκεί είναι που η Βίβλος σε ‘προπονεί’», λέει.
Με τη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Daniel Junge, το «Fight Church» θα γυρίσει τη χώρα για συνεντεύξεις με θρησκευόμενες προσωπικότητες των MMA.

«Ο κόσμος μπορεί να λέει πως οι ΜΜΑ είναι λάθος, ο Ιησούς δίδαξε να γυρνάς και το άλλο μάγουλο», λέει ο «Fight Pastor» Brandon Beals. «Γρήγορα θα έλεγα: ‘αυτή δεν είναι εκκλησία για σας’. Ένας Ιησούς μαχητής, αυτός είναι ο Ιησούς που θέλω να υπηρετώ».

Αναμειγνύοντας τη γλώσσα της βίας με τη γλώσσα της θρησκείας, οι πάστορες που μιλούν στο τρέιλερ της ταινίας είναι κατηγορηματικοί στις απόψεις τους.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην πάλη και το χριστιανισμό», λέει ο Scott Sullivan που σπουδάζει θεολογία και είναι και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ΜΜΑ στο Τέξας. «Πρόκειται για δύο συμμετέχοντες που μπαίνουν σε ρινγκ και λένε ‘θα δοκιμάσουμε ο ένας τον άλλον σήμερα και ο καλύτερος θα κερδίσει’».

Οι ΜΜΑ είναι παράνομες στη Νέα Υόρκη και το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ δείχνει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Burress και την πολιτειακή νομοθεσία.

«Θα προτιμούσα να έχω έναν κανονικό αγώνα ΜΜΑ εδώ μέσα στην εκκλησία αλλά δεν είναι νόμιμο», εξηγεί ο Burress.
Για τους παραγωγούς, η ανάμειξη της βίας και της θρησκείας είναι συναρπαστική.

Για τους αγωνιζόμενους, ο αγώνας είναι θρησκευτικός. «Η ελπίδα είναι πως μέσω της πάλης θα δημιουργήσω μία σχέση με τον αντίπαλό μου και θα επεκτείνω τον Χριστό σε αυτόν», εξομολογείται ένας αφοσιωμένος αγωνιζόμενος…