Το κόμμα του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τον ίδιο, τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματός του όσο επίσης και για να αντιμετωπίσει από τη Δευτέρα την επιδείνωση του κρίσης του ευρώ.
Σύμφωνα με τις πρώτες προβολές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων Sofres και CSA, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι αριστεροί σύμμαχοί του συγκεντρώνουν από 308 έως 320 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία (289). Το PS δεν θα χρειάζεται, έτσι, την υποστήριξη των Πρασίνων (20 έδρες) και της ριζοσπαστικής αριστεράς (9 έως 11 έδρες).
Το συντηρητικό κόμμα UMP και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν από 221 έως 231 έδρες.
Η άκρα δεξιά, από την πλευρά της, επιστρέφει στην Κάτω Βουλή με δύο έδρες, αλλά όχι με την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Μαρίν Λεπέν.
Το ποσοστό αποχής ήταν πολύ μεγάλο για αυτές τις βουλευτικές εκλογές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ, γύρω στο 44%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σχεδόν ενάμισι μήνα μετά τη νίκη του επί του Νικολά Σαρκοζί που επανέφερε την αριστερά στο Ελιζέ έπειτα από 17 χρόνια, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει λοιπόν τα χέρια ελεύθερα προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και της βιομηχανικής ανάκαμψης.
Η απόλυτη πλειοψηφία τον απαλλάσσει κυρίως από την υποχρέωση να συμβιβαστεί με το Μέτωπο της Αριστεράς (ριζοσπαστική αριστερά) σε θέσεις που απομακρύνονται από τις δικές του στα θέματα της Ευρώπης και της οικονομίας. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια διακυβεύματα της ψηφοφορίας.
Η επικεφαλής του PS Μαρτίν Ομπρί ευχαρίστησε τους Γάλλους για «αυτή την εμπιστοσύνη». Μας «υποχρεώνει να μας τιμά. Είναι για μας καθήκον να πετύχουμε», είπε.
«Αυτή η νέα ισχυρή και ευρεία πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ψηφίσουμε τους νόμους της αλλαγής και μας επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες στη Γαλλία και στην Ευρώπη», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Η κυβέρνηση θα μπορέσει έτσι να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και επίσης να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευση της Γαλλίας να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.
Στη δεξιά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ παραδέχθηκε ότι η παράταξή του υπέστη μια «καθαρή ήττα».
ενώ οι σοσιαλιστές είχαν ήδη την πλειοψηφία στη Γερουσία, στις περισσότερες περιοχές και τις μεγάλες πόλεις, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ επέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να προτρέπει τους ψηφοφόρους να μην βάλουν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους «γιατί το κόστος που θα πληρωθεί θα είναι τραγικό για τη χώρα».
Εδώ και μήνες, η δεξιά κινδυνολογεί περί μιας αποτυχίας του κράτους όπως στην Ελλάδα.
Από τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ολάντ θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η κρίση στην ευρωζώνη, προτού συνεχίσει, κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ευαίσθητες συζητήσεις για τη δημοσιονομική λιτότητα και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας αποφασιστικής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουνίου.
Ενισχυμένη από το ιστορικό ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές (17,9%) και το 13,6% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η ακροδεξιά επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση, από την οποία απουσίαζε από το 1998, με περίπου τέσσερις βουλευτές.
Ωστόσο η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε «με διαφορά μερικών ψήφων», σύμφωνα με τον σοσιαλιστή αντίπαλό της Φιλίπ Κεμέλ στο οχυρό της Ενάν-Μπομόν (βόρεια Γαλλία).
Πέρα από τη μονομαχία αριστερά-δεξιά, μια εκλογική περιφέρεια τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή: εκείνη της Λα Ροσέλ (δυτικά) όπου η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, ηττήθηκε από έναν “αντάρτη” του PS (58% έναντι 42%). Εμφανώς προσβεβλημένη, κατήγγειλε μια “προδοσία”.
Η πολιτική μοίρα της μητέρας των τεσσάρων παιδιών του προέδρου πήρε μια αισθηματική τροπή ανάμεσα στους δύο γύρους όταν η τωρινή σύντροφος του αρχηγού του κράτους, η Βαλερί Τριερβελέρ, εξέφρασε μέσω του Twitter την υποστήριξή της στον αντίπαλό της. Η υπόθεση προκάλεσε έκπληξη και αποτελεί το πρώτο φάλτσο στην προεδρία που ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να είναι «κανονική».
Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε έρθει τρίτος στις προεδρικές εκλογές του 2007, υπέστη κι αυτός ήττα στην Πο (νοτιοδυτικά).
Η νέα Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο από τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό αναμένεται επίσης να επέλθουν στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά αύριο.