Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόνστσι ζήτησε σήμερα να εγκαινιαστεί ένας διμερής και ένας πανευρωπαϊκός διάλογος για την ενσωμάτωση της μειονότητας των Ρομά παράλληλα με τον επαναπατρισμό τους από τη Γαλλία.

«Οι αυτόβουλοι επαναπατρισμοί έναντι ενός μικρού χρηματικού ποσού που θα λαμβάνουν οι ρουμάνοι συμπατριώτες μας για να δεχθούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, δεν αποτελεί λύση», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο της χώρας του TVR.

Ο υπουργός επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «κονδύλια, πολιτική βούληση, διμερής και πανευρωπαϊκός διάλογος και ταυτόχρονα συγκεκριμένα προγράμματα» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

«Ευελπιστούμε στην έντιμη συνεργασία του Παρισιού. Χρειάζονται καταλύματα, να βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα συστήματα υγείας. Αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 48 ώρες. Είναι ένα προαιώνιο και διακρατικό πρόβλημα», τόνισε ο Μπακόνστσι.

Πρόσφατα η Γαλλία σκλήρυνε την πολιτική της απέναντι στους Ρομά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και επαναπάτρισε 979 από αυτούς στο διάστημα μεταξύ 28 Ιουλίου και 17 Αυγούστου. Ορισμένοι από αυτούς έλαβαν αποζημίωση 300 ευρώ ανά ενήλικο για τον επαναπατρισμό τους.