Σε άρση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Μιανμάρ θα προχωρήσει η Αυστραλία, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα την οικονομική βοήθεια που της προσφέρει σε μια κίνηση με στόχο να ενθαρρυνθεί η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, η οποία βρίσκεται στην πορεία εξόδου από το στρατιωτικό καθεστώς που κυβέρνησε επί δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ.
Η άρση των οικονομικών κυρώσεων, η οποία ακολουθεί την αντίστοιχη των ΗΠΑ, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, όμως το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Αυστραλίας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο Καρ.
«Η Μιανμάρ έκανε μεγάλα βήματα την περασμένη χρονιά, αν και υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν», επισήμανε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Φτάσαμε στο σημείο στο οποίο η άρση των κυρώσεων είναι ο καλύτερος τρόπος να προωθήσουμε την περαιτέρω πρόοδο», πρόσθεσε.
Ο Καρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τέιν Σέιν και την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Τσι την Πέμπτη, στην διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Βιρμανία.
Οι αρχές στην Μιανμάρ σταδιακά και αργά εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η άρση των κυρώσεων συμπίπτει με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Τον Απρίλιο, η Αυστραλία είχε ανακοινώσει σε αδρές γραμμές τα σχέδιά της να άρει τις κυρώσεις και να εξομαλύνει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, μετά τις μεταρρυθμίσεις της περασμένης χρονιάς στην Μιανμάρ. Στη χώρα, η οποία κυβερνάται από μια στρατιωτική δικτατορία το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της, διεξήχθησαν επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μιανμάρ τον Μάιο, επιτρέποντας σε ενεργειακές, μεταλλευτικές και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν ευκαιρίες σε μια οικονομία η οποία υπολειτουργούσε στην διάρκεια των πέντε δεκαετιών διακυβέρνησης από τη στρατιωτική χούντα.
Ο Καρ σημείωσε ότι προσκάλεσε τον Τέιν Σέιν και την Σου Τσι να επισκεφθούν την Αυστραλία και ότι η Καμπέρα θα υπερδιπλασιάσει την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Μιανμάρ, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, στα 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ως το 2015.