Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δηλώσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, από την τουρκική κυβέρνηση, να σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό, ιδιαιτέρως δε σε ό,τι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης.
«Φρονούμε ότι η σειρά τροπολογιών, που η κυβέρνηση πέτυχε την υπερψήφισή τους, σε ό,τι σχετίζεται με το δικαστικό σύστημα, θα πρέπει σε μια τελική φάση να αντιμετωπίσει και τον πυρήνα του ίδιου ζητήματος», ανέφερε ο ίδιος Επίτροπος, που βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της Άγκυρας με την ΕΕ.
Συμμετείχαν η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, Εγκεμέν Μπαγκίς.
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται, τακτικά, για το έλλειμμα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, για την ύπαρξη των δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας, που απονέμουν τη δικαιοσύνη, όσον αφορά πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και του κατεστημένου, στη βάση μιας νομοθεσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών. (Παράδειγμα: οι Κούρδοι μαχητές, οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία ή σε αποστρατεία, που παραπέμπονται να δικαστούν για συμμετοχή σε συνωμοσία, με στόχο την ασφάλεια του κράτους).
Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση μια νέα τροπολογία, με την οποία συρρικνώνεται η αρμοδιότητα, που θα έχουν τα ίδια δικαστήρια μελλοντικά.
Αυτή είναι η τέταρτη σημαντική τροπολογία που η κυβέρνηση προωθεί μέσα στα τελευταία 10 έτη.
«Στην ΕΕ επικρίνουμε τα δικαστήρια με τις ειδικές εξουσίες» υπενθύμισε ο Επίτροπος Φούλε.
Ο πολιτικός διάλογος Άγκυρας-ΕΕ ξεκίνησε από το 2005 και είναι διαρθρωμένος σε 35 ξεχωριστά «κεφάλαια».
Μόνον, όμως, ένα από αυτά τα «κεφάλαια» έχει πλέον κλείσει στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, άλλα οκτώ δεν έχουν καν ανοίξει και τούτο θα ισχύει όσο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ως πλήρους μέλους, της Κύπρου.
Για άλλα 10 «κεφάλαια», μεμονωμένα μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει προς το παρόν να μην ανοίξουν προς το παρόν στη διαπραγμάτευση.