Σοκ από τη δολοφονία του δημάρχου της Μεξικανικής πόλης Χιδάλγο, στο Μεξικό, όπου στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκαν δολοφονημένοι 72 λαθρομετανάστες, μέσα σε αγρόκτημα.

Ο Λεάλ Γκαρσία δέχτηκε πυρά αγνώστων, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε και η 4 ετών κορούλα του, η οποία και τραυματίστηκε σοβαρά από τους πυροβολισμούς.

Το Χιδάλγο, βρίσκεται στη μεθόριο με τις ΗΠΑ και έχει πληθυσμό 25.000 κατοίκους. Ο Γκαρσία είχε αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2008 και η θητεία του επρόκειτο να λήξει τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο προκάτοχός του είχε τραυματισθεί σοβαρά ένα χρόνο πριν σε βομβιστική ενέργεια και ένας αστυνομικός είχε χάσει τη ζωή του σε επίθεση που δέχθηκε το δημαρχιακό μέγαρο με πυρά πολυβόλου και μία χειροβομβίδα.

Μετά την επιχείρηση που οδήγησε στην ανακάλυψη των 72 δολοφονηθέντων, έχουν γίνει μπαράζ επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά αστυνομικών τμημάτων σε τρεις πόλεις της περιοχής, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, ενώ άλλοι δύο στο Σαν Φερνάνδο αγνοούνται.