Σκασμένα στα γέλια τα δύο παιδιά ποζάρουν στη μαμά τους θαμμένα στην άμμο. Είναι ένα στιγμιότυπο διακοπών που θα μπορούσε να είναι συνηθισμένο αν δεν επρόκειτο για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Οι δύο… ασώματες κεφαλές ανήκουν στον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα, υπαίτιος για το «θάψιμό» τους στην άμμο είναι ο πατέρας τους πρίγκιπας Φίλιππος και τη σκηνή αποτυπώνει στην κάμερα η μητέρα τους: η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

Η φωτογραφία από το καλοκαίρι του 1957 είναι από το βίντεο που είχε τραβήξει τότε η βασίλισσα και δόθηκε στη δημοσιότητα με την άδεια του πρίγκιπα Καρόλου για ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στη μητέρα του στο πλαίσιο των εορτασμών του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, το οποίο αναμένεται να προβληθεί απόψε στο BBC.

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν υλικό που δεν έχει δοθεί ποτέ πριν στη δημοσιότητα, τόσο από τις οικογενειακές στιγμές της παιδικής του ηλικίας όσο και από τη στέψη της μητέρας του.

«Το Ιωβηλαίο μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε με περηφάνια όλα όσα σημαίνει η βασίλισσα για μας- τόσο ως έθνος όσο και ως παιδιά της», λέει ο Κάρολος στο αφιέρωμα, καθώς κάνει ανασκόπηση των εξήντα χρόνων της βασιλείας της μητέρας του.

Στη διάρκεια του αφιερώματος ο πρίγκιπας μοιράζεται αναμνήσεις από τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική τους ζωή.

Μεταξύ των σημαντικών στιγμών είναι και η στέψη της το 1953 και ο Κάρολος θυμάται πως η μητέρα του έκανε εξάσκηση φορώντας το στέμμα της στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ακόμα και την ώρα που τα παιδιά έκαναν μπάνιο.

«Τη θυμάμαι να έρχεται ενώ κάναμε μπάνιο, φορώντας το στέμμα στο κεφάλι, ήταν κάπως αστείο», λέει.

Ο Κάρολος μιλά για την «εκπληκτική ισορροπία» και τη «φυσική χάρη» της μητέρας του. Παρότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει κατά καιρούς δύσκολα με τον ίδιο να την κατηγορεί πως ήταν απόμακρη, αναφέρει στο αφιέρωμα: «Η μαμά μου είναι πολύ περήφανη για την οικογένειά της. Από τότε που ήταν νεαρή μητέρα, στην αρχή της βασιλείας της, μέχρι σήμερα που είναι δύο φορές γιαγιά».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Στέψη, 1953

Στις αθλητικές επιδείξεις του μικρού Κάρολου, 1957


Όλη η οικογένεια και πίσω από τον Κάρολο η Βασιλομήτωρ, 1953

Στο Balmoral το 1955


Στέψη, 1953



Διακοπές, καλοκαίρι 1957



Στέψη, 1953

Εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής, 1982


Στέψη 1953