Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ, θα επιδιώξουν περαιτέρω συνεργασία οι ομογενειακές οργανώσεις με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κρίστοφερ χαρακτήρισε «παντοδύναμη» την εβραϊκή οργάνωση, η οποία για πρώτη φορά παρεβρέθηκε στο συνέδριο των αποδήμων με αντιπροσωπεία της.
Επικεφαλής της ήταν ο εκτελεστικός της διευθυντής Ντέϊβιντ Χάρις.

Σκοπός της συνεργασίας, είπε ο κ. Κρίστοφερ, είναι να χαραχθούν κοινές δράσεις, οι οποίες θα απευθύνονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων διαφόρων χωρών, πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το συνέδριο των αποδήμων έληξε χθες βράδυ με την έγκριση ψηφίσματος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το οποίο καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να δουλέψουν για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και να στηρίξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Το ψήφισμα χαιρετίζει το πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια για την ώθηση των διαπραγματεύσεων και καλεί την τουρκική πλευρά να το αντιμετωπίσει θετικά.

Οι απόδημοι υπογραμμίζουν ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στον τερματισμό της κατοχής, στην εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στην κατοχύρωση μιας διεθνούς νομικής προσωπικότητας, μιας αδιαίρετης κυριαρχίας και μιας ιθαγένειας και στην κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων.Επιπλέον, το ψήφισμα των αποδήμων προτρέπει την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και καλεί την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο.

Οι Κύπριοι απόδημοι επιδοκιμάζουν επίσης τις προσπάθειες κοινής δράσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και κυρίως των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, φέρνει πιο κοντά τις δύο κοινότητες και έχει σαφές αντικατοχικό περιεχόμενο.