Κυβέρνηση και στελέχη του φοιτητικού κινήματος στο Κεμπέκ ξεκίνησαν κρίσιμες διαπραγματεύσεις προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που έχει προκληθεί εδώ και τέσσερις μήνες για την αύξηση των διδάκτρων.
Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ύστερα από οκτώ ώρες συνεχών συνομιλιών και θα επαναληφθούν σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα.
Η ελπίδα για εκτόνωση της κρίσης είναι μεγάλη στον πληθυσμό, αλλά οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι επιφυλακτικοί πριν από τη συνάντηση αυτή.
«Βρίσκομαι εδώ και είμαι ανοικτή σε προτάσεις», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Κουρσέν, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει στο θέμα της αύξησης των διδάκτρων.
Οι φοιτητές έχουν επιμείνει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στα δίδακτρα και στον επίμαχο ειδικό νόμο που υιοθετήθηκε, ο οποίος περιορίζει σημαντικά τις κινητοποιήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Αν η υπουργός αρνηθεί να συζητήσει το θέμα των διδάκτρων και τον ειδικό νόμο 78 είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο εκπρόσωπος της φοιτητικής οργάνωσης Classe Γκάμπριελ Ναντό-Ντιμπουά.
Ο νόμος 78, που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, διχάζει την κοινωνία του Κεμπέκ και μετά την υιοθέτησή του, πριν από 10 ημέρες, χιλιάδες κάτοικοι κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε βράδυ χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της φιλελεύθερης κυβέρνησης του κεντρο-δεξιού πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ, που είναι στην εξουσία τα τελευταία εννιά χρόνια.
Τα δίδακτρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1.780 δολάρια σε επτά χρόνια (σχεδόν 254 δολάρια ετησίως) για να φθάσουν σχεδόν τα 4.000 δολάρια ετησίως. Όσον αφορά τον ειδικό νόμο 78, διαφαίνεται μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός Σαρέστ να δεχτεί να τον αποσύρει, καθώς ορισμένες πτυχές -όπως η απώλεια του εξαμήνου στα πανεπιστήμια όπου πραγματοποιούνται απεργίες μέχρι τα μέσα Αυγούστου- έχουν την υποστήριξη του πληθυσμού.