Στην επιτυχή εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου προχώρησε σήμερα η Ρωσία, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των αντιπυραυλικών συστημάτων και συγκεκριμένα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Βαντίμ Κοβάλ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Ο υπό δοκιμήν πύραυλος έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα», στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική άπω ανατολή «οι στόχοι της εκτόξευσης εκπληρώθηκαν», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, της βόρειας Ρωσίας.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πρόκειται για την δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, μετά την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Τότε, στρατιωτικές πηγές και πηγές του τομέα της πυραυλικής βιομηχανίας είχαν δηλώσει ότι η πρώτη δοκιμή ενός νέου στρατηγικού πυραύλου της Ρωσίας, πυραύλου εδάφους – εδάφους, που αποτελεί τελειοποίηση του διηπειρωτικού πυραύλου Topol-M, βεληνεκούς άνω των 10.000 χιλιομέτρων, είχε αποτύχει, αφού ο πύραυλος κατέληξε στο έδαφος λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει το σχέδιο ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν.

Το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας έχει μετατραπεί από το 2010 σε κεντρικό ζήτημα διαμάχης ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσία, η οποία το θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει απαιτήσει είτε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είτε να λάβει εγγυήσεις ότι αυτό δεν έχει ως στόχο την πυρηνική αποτρεπτική της ικανότητα. Ωστόσο, η δυτική συμμαχία δίνει αρνητική απάντηση, θέλοντας να διατηρήσει τα περιθώρια στρατηγικών ελιγμών της.