Η δήλωση του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με την οποία υποστήριξε πως ο κοινωνικός ρόλος των Εβραίων, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, και όχι ο αντισημιτισμός βρισκόταν στη ρίζα των σφαγών του παρελθόντος, προκάλεσε την αντίδραση Ισραήλ και ΗΠΑ, με αξιωματούχους των δύο χωρών να τις καταδικάζουν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε σήμερα τον Αμπάς για αντισημιτισμό και άρνηση του Ολοκαυτώματος. «Φαίνεται πως όταν γίνεσαι μια φορά αρνητής του Ολοκαυτώματος, είσαι για πάντα αρνητής του Ολοκαυτώματος», έγραψε στο Twitter. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον σοβαρό αντισημιτισμό του Αμπού Μάζεν (Αμπάς), που θα έπρεπε από καιρό να έχει εξαφανιστεί απ’ αυτόν τον κόσμο», προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν, είπε από την πλευρά του για τον Αμπάς ότι «υποθάλπει το θρησκευτικό και αντισημιτικό μίσος εναντίον του εβραϊκού λαού και του Ισραήλ», ενώ ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, που είναι και ο ίδιος Εβραίος, δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος «έπεσε χαμηλότερα παρά ποτέ».
Ο Αμπάς έχει ήδη κατηγορηθεί στο παρελθόν από το Ισράηλ για αντισημιτισμό, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας σε πολιτική συγκέντρωση στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πως οι δραστηριότητες των Εβραίων στον τραπεζικό τομέα είχαν προκαλέσει την εχθρότητα απέναντί τους.
«Από τον 19ο αιώνα μέχρι το Ολοκαύτωμα που συνέβη στη Γερμανία, οι εβραίοι που ζούσαν στη δυτική και στην ανατολική Ευρώπη έπεφταν θύματα σφαγών κάθε 10 ή 15 χρόνια. Όμως γιατί συνέβαινε αυτό; (Οι εβραίοι) λένε: “επειδή είμαστε εβραίοι”», δήλωσε ο Αμπάς απευθυνόμενος στους εκατοντάδες αντιπροσώπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνέχεια επικαλέσθηκε «τρία βιβλία» γραμμένα από Εβραίους ως αποδείξεις του γεγονότος ότι «η εχθρότητα εναντίον των εβραίων δεν οφειλόταν στη θρησκεία τους, αλλά μάλλον στην κοινωνική λειτουργία τους», διευκρινίζοντας πως οι συγγραφείς εννοούσαν «την κοινωνική λειτουργία τους (των εβραίων) που συνδεόταν με τις τράπεζες και τους τόκους (των δανείων)». Σύμφωνα με τον Αμπάς, οι Εβραίοι στις αραβικές χώρες δεν υπέστησαν τις ίδιες διώξεις.
Επίσης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος «επέδειξε έναν πρωτόγονο αντισημιτισμό που σοκάρει πολύ περισσότερο επειδή (ο Αμπάς) εμφανίζεται να θέλει να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, ενώ υποθάλπει το θρησκευτικό και το εθνικιστικό μίσος εναντίον του εβραϊκού λαού και του Ισραήλ», δήλωσε ο Ναχσόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμπάς «πολύ λυπηρές, πολύ ανησυχητικές και τρομερά αποθαρρυντικές». Επίσης, ζήτησε μέσω του Twitter «να καταδικασθούν άνευ όρων απ’ όλους».
«Όλοι αυτοί που πιστεύουν πως δεν έχουμε ειρήνη εξαιτίας του Ισραήλ, θα έκαναν καλά να το ξανασκεφτούν», δήλωσε από τον πλευρά του ο Φρίντμαν.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Γιούλι Εντελστάιν, υποστήριξε πως ο Αμπάς «θα παρουσιάζεται στα βιβλία της Ιστορίας ως ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος, ένας ρατσιστής προβοκάτορας».