Συνεχίζεται ο σταδιακός απεγκλωβισμός των περίπου 80 εργατών ορυχείου εξόρυξης πλατίνας, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα έγκατα της Γης από χθες σε στοά του ορυχείου μετά από την φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του.

Το ορυχείο βρίσκεται στο Ζβισάβαν στη Ν. Ζιμπάμπουε σε απόσταση 390 χλμ. από την Χαράρε.

«Έχουν εντοπιστεί όλοι και δεν υπάρχουν τραυματίες» ανέφερε το ανακοινωθέν των ιδιοκτητών του ορυχείου «Mimosa», ιδιοκτησίας κατά 50% της «Aquarius Platinum Ltd». Στο ανακοινωθέν έγραφε επίσης ότι προβλέπεται ότι «όλοι θα έχουν επανέλθει στην επιφάνεια του εδάφους πριν να πέσει για τα καλά η νύχτα».

«Οι 20 εργάτες διασώθηκαν ήδη και συνεχίζουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Σάντρεκ Πολοβέλο, ο πρόεδρος του συνδικάτου όλων των εργατών ορυχείου στη Ζιμπάμπουε.

«Οι φλόγες παρουσιάστηκαν από τη βίαιη διακοπή λειτουργίας ενός κυλιόμενου ιμάντα. Ελλείψει ορατότητας, πολλοί συνάδελφοι κατέφυγαν σε μια γειτονική στοά» εξήγησε.

Εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τις ποσοστώσεις επί του συνόλου των εξαγωγών πλατίνας Νότιας Αφρικής, φέτος, αλλά και απεργιών στα ορυχεία αυτής στη γειτονική Ζιμπάμπουε, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παρουσιάζει μεταβολές, επισημαίνουν αναλυτές στο Γαλλικό πρακτορείο.

Η Νότια Αφρική είναι ο πρώτος εξαγωγέας πλατίνας σε όλον τον πλανήτη. Εκεί, γίνεται η επεξεργασία και της πλατίνας από τη Ζιμπάμπουε.

Η παραγωγή του ορυχείου στη Ζιμπάμπουε, όπου εκδηλώθηκε χθες η φωτιά, τώρα υπό έλεγχο, ήταν 104 χιλιάδες ουγκιές για όλο το 2011.

Το ορυχείο αυτό παράγει περίπου 20% της συνολικής παραγωγής του πολύτιμου μετάλλου στην αφρικανική χώρα.