Η ελληνική κρίση και το γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη αποτέλεσαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, αλλά και στις συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο.
Σε δημοσιεύματα, ανταποκρίσεις και αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι κατά τις συζητήσεις διαπιστώθηκε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας τις θέσεις των ηγετών για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και για τήρηση των συμφωνηθέντων. Επίσης, επισημαίνεται η προσπάθεια για συνδυασμό της ανάπτυξής με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις.
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στις «ανεπιθύμητες επιλογές» που θέτει για τους Ευρωπαίους ηγέτες η ελληνική κρίση χρέους. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σύνοδο της G8, προβάλλεται η εκτίμηση ότι οι ηγέτες της, δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημοσιονομική πειθαρχία, κάλεσαν την Ελλάδα να παραμείνει εντός Ευρωζώνης και της ΕΕ. Επίσης, σημειώνεται η άποψη οικονομολόγων ότι «οποιοσδήποτε θεωρεί ότι μια ελληνική αποχώρηση θα είναι εξαγνιστική και δεν θα προκαλέσει συστηματική μετάδοση του προβλήματος, αυταπατάται», καθώς και η άποψη πολιτικών αναλυτών ότι «τόσο η διατήρηση της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, όσο και η εκδίωξή της θα έχουν σημαντικό αντίτιμο και ότι η κ. Μέρκελ συζητά πλέον το θέμα της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας για την Ελλάδα».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι υπήρξε «μικρή επιτυχία» στη σύνοδο της G8 ως προς την εξεύρεση μιας συμφωνίας για τα επόμενα βήματα που θα κατευνάσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Όπως σημειώνεται, ο Μάικλ Φρόμαν, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε θέματα διεθνούς οικονομίας, δήλωσε ότι οι ηγέτες τη G-8 επέδειξαν πλήρη ομοφωνία στο ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες οφείλουν να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, άλλοι ηγέτες άφησαν να εννοηθεί ότι παραμένουν οι διαφωνίες ως προς τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και τις ευρύτερες δανειακές υποχρεώσεις της νομισματικής ένωσης. Το αποτέλεσμα, σημειώνεται, ήταν μια χλιαρή ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνόδου στην οποία οι ηγέτες των G-8 δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της».
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει από τους διεθνείς δανειστές της να προβούν σε σημαντικές υποχωρήσεις από το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. Ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αφορούν το μέλλον της χώρας, αρνούμενος ότι είναι δογματικός, παραμένοντας σταθερός στο μήνυμά του πως «οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να αναμένουν σημαντικές αλλαγές στη δανειακή συμφωνία που οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, οπότε επιθυμούμε να παραμείνουν μαζί μας. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν».
Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται στην στήριξη που παρείχαν οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G8) για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και στην ανάγκη προώθησης μιας αναπτυξιακής ατζέντας στην Ευρώπη, έναντι μιας απομονωμένης Γερμανίας, που εμμένει στις περικοπές δαπανών, όπως σημειώνεται.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι έναντι των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης χρέους, οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστά τα κατάλληλα μέτρα για το κάθε κράτος. «Συμφωνούμε ως προς τη σημασία μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρωζώνης για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη, και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της», σημειώνεται στα συμπεράσματα της συνόδου της G8.
Επίσης, προβάλλονται οι πληροφορίες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στο Καμπ Ντέιβιντ για τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που ασκείται στην Ευρώπη, ενώ ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, βρήκε σύμμαχο τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά της γερμανικής πολιτικής των εξισορροπημένων προϋπολογισμών και της μείωσης του χρέους, η οποία προκάλεσε την πολιτική και λαϊκή εξέγερση κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.
Τέλος, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι πληθαίνουν οι φωνές μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κυρίως στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων στις ελληνικές επαναληπτικές εκλογές, ενώ φιλοξενούνται και οι απόψεις του Γκέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργού οικονομικών της Ρωσίας και σημερινού προέδρου της ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» και ότι «η καθυστέρηση της εξόδου της αποτελεί απλά «”μαρτύριο” για τη χώρα», προσθέτοντας ότι «η σημερινή κατάσταση αποτελεί ένα “τρόμο” δίχως τέλος».