Το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει σε πέντε μήνες να εξορύσσει πετρέλαιο για πρώτη φορά από δικό της κοίτασμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ορυχείων.

«Η ελάχιστη παραγωγή στην αρχή θα είναι 5.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά θα φτάσει τα 45.000 βαρέλια την ημέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαουάντ Όμαρ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το πετρέλαιο θα εξορύσσεται στην «αφγανοτατζικική ζώνη», από ένα από τα κυριότερα κοιτάσματα της χώρας, κοντά στο Άμου Ντάριο, από την Κινεζική Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία (CNPC) σε συνεργασία με την αφγανική εταιρεία Watan.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εξορύσσεται πετρέλαιο στο Αφγανιστάν, μια χώρα με πλούσιο υπέδαφος, η οποία όμως είναι μια από τις πιο φτωχές του κόσμου έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια πολέμου.

Το κοίτασμα αυτό έχει εκτιμώμενη δυνατότητα 87 εκατομμυρίων βαρελιών, μια σχετικά μικρή ποσότητα για τα παγκόσμια δεδομένα, όμως πολύ σημαντική για το Αφγανιστάν.

Η Καμπούλ εισάγει όλο το πετρέλαιο που χρειάζεται η χώρα και το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου, κυρίως από τις γειτονικές της χώρες της Κεντρικής Ασία και το Ιράν.