Το φόβο ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να διατάξει τη Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ, παρόλο που το λιβανέζικο, σιιτικό κίνημα δεν φαίνεται προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, να επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, εξέφρασε στο γαλλικό πρακτορείο υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος.
«Οι μεγαλύτερες δαπάνες του Ιράν τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι δεύτερες σημαντικότερες για τη Χεζμπολάχ», δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης του βόρειου τομέα του Ισραήλ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αν συμβεί κάτι στο Ιράν, η Χεζμπολάχ είναι ένα όργανο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ιρανοί σε οποιοδήποτε σενάριο» πρόσθεσε.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια απόφαση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, θα λάβει εντολές» υπογράμμισε.
«Αν ρωτήσετε τον Νασράλα σήμερα, θα πει ‘όχι’ σε έναν καινούργιο πόλεμο με το Ισραήλ. Έχει καταλάβει καλά τη δύναμη του Ισραήλ και ακόμη γλείφει τις πληγές του» από τον πόλεμο του 2006, εκτίμησε ο ισραηλινός αξιωματούχος.
Ανάμεσα στα σενάρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στο εξωτερικό ή η απόκτηση από το σιιτικό κίνημα χημικών όπλων από τη Συρία.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οποιαδήποτε νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «θα είναι πολύ πιο σύντομη και πολύ πιο γρήγορη» από τις 34 ημέρες πολέμου του καλοκαιριού του 2006.
«Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μπορούμε να τους καταφέρουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα. Η πιο σημαντική αποστολή τώρα είναι να κερδίσουμε μια μη αναστρέψιμη νίκη σε οποιοδήποτε πόλεμο με τον Λίβανο, όποιο κι αν είναι το σενάριο», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο, η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε περίπτωση νέου πολέμου είναι το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει διασπείρει όπλα σε εκατοντάδες σιιτικές πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων.
«Τα σπίτια έχουν τρεις ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται πύραυλοι, στον πάνω όροφο μένει μια οικογένεια, στη συνέχεια υπάρχει ένα αρχηγείο και μετά μια ακόμη οικογένεια. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ανθρώπινες ασπίδες», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «κάθε σιιτικό χωριό είναι οργανωμένο έτσι».