Η ποινή του θανάτου συνεχίζει να χάνει έδαφος σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Γουινέα και η Μογγολία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών όπου έχει καταργηθεί, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Συνολικά, καταγράφηκαν 993 εκτελέσεις σε 23 χώρες το 2017, αριθμός μειωμένος κατά 4% σε σύγκριση με το 2016 και κατά 39% σε σύγκριση με το 2015, χρονιά που είχε καταγραφεί ρεκόρ, με 1.634 εκτελέσεις θανατοποινιτών.
Από αυτά τα στατιστικά στοιχεία εξαιρείται η Κίνα, η χώρα όπου θεωρείται ότι εκτελούνται οι περισσότεροι θανατοποινίτες, αλλά ο ακριβής αριθμός τους παραμένει μυστικός.
Της Κίνας εξαιρουμένης, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Πακιστάν μοιράζονται το 84% των εκτελέσεων σε διεθνές επίπεδο, παρά τη μείωσή τους κατά 31% στο Πακιστάν και κατά 11% στο Ιράν που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά.
Στην καταμέτρησή της, η Αμνηστία υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη μείωση των εκτελέσεων ιδίως στη Λευκορωσία, όπου υποδιπλασιάστηκαν. Ανάμεσα στις χώρες όπου σημειώθηκε βελτίωση ήταν και η Αίγυπτος, όπου ο αριθμός τους υποχώρησε κατά 20%.
Μολαταύτα, ο αριθμός των προσώπων τα οποία καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών αυξήθηκε ελαφρά στις ΗΠΑ, σε 41 το 2017 από 32 το 2016, όταν είχε καταγραφεί ο χαμηλότερος αριθμός σε αυτή τη χώρα από το 1973. Για δεύτερη συναπτή χρονιά πάντως οι ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των πέντε κρατών που εκτελούν τους περισσότερους, καθώς καταλαμβάνουν την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Η υποσαχάρια Αφρική κάνει μεγάλα βήματα
Αξιοσημείωτη βελτίωση καταγράφηκε και στην υποσαχάρια Αφρική: η Γουινέα έγινε η 20ή χώρα της περιοχής όπου καταργήθηκε η θανατική ποινή. Ενώ ο αριθμός των καταδικών στην εσχάτη των ποινών μειώθηκε, στις 878 το 2017 έναντι 1.086 το 2016.
Η Γκάμπια εξάλλου υπέγραψε μια διεθνή σύμβαση βάσει της οποίας δεσμεύτηκε να μην επιβάλλει τη θανατική ποινή και να κάνει βήματα προς την κατάργησή της.
«Η πρόοδος στην υποσαχάρια Αφρική ενισχύει την ελπίδα για την οριστική κατάργηση της πιο σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής τιμωρίας», ανέφερε με ικανοποίηση ο Σαλίλ Σέτι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αυτή είναι μια πρόοδος που αξίζει να «αναγνωριστεί», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μακμίντ Καμαρά, υποδιευθυντής του προγράμματος της ΜΚΟ για τα ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, πριν εκφράσει την ελπίδα πως το παράδειγμα αυτό μπορεί να εμπνεύσει «άλλες κυβερνήσεις να το μιμηθούν».
Μέχρι σήμερα, 142 χώρες από τις 195 έχουν πάψει να επιβάλλουν την ποινή του θανάτου διά νόμου ή de facto, ενώ οι 106 την έχουν καταργήσει πλήρως πλέον.