Τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, η παραδοσιακή βάση του Εργατικού Κόμματος, είναι ο κεντρικός στόχος του πέμπτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Γκίλαρντ για το οικονομικό έτος 2012-2013, που κατέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ούτε ο προϋπολογισμός αυτός θα σώσει την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας η δημοτικότητα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους χαμηλόμισθους και τους πολίτες των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με ουσιαστικά βοηθήματα, τα οποία θα καλυφθούν από το φόρο των υπερκερδών της βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων, που δεν θα διατεθεί για να μειωθεί ο φόρος του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, που είχε υποσχεθεί η πρωθυπουργός. Και αυτό εξαιτίας της άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Πρασίνων να στηρίξουν το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει ο φιλολαϊκός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2012-2013 θα ενισχύσουν τις οικογένειες με χαμηλό και μέσο εισόδημα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας» είπε ο Γουέιν Σουάν. «Η κυβέρνηση προσφέρει βοήθεια στη μέση οικογένεια, διότι εκτιμά πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογενειάρχες να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα και τις πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η μέριμνα της κυβέρνησης για τα κατώτερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα καθιστά τον προϋπολογισμό γνήσιο Εργατικό προϋπολογισμό».

Ο Σουάν ανακοίνωσε, επίσης, σημαντικές δαπάνες για την περίθαλψη των ανάπηρων πολιτών και των ηλικιωμένων, τη βελτίωση της οδοντιατρικής περίθαλψης, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατασκευή δημοσίων έργων και υπογράμμισε ότι η χώρα επιστρέφει στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών οικονομικών δυσκολιών, καθώς και για τη διασφάλιση της δυνατότητας της Αποθεματικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τους τόκους.

«Δηλώνουμε εμφατικά, ότι η αυστραλιανή οικονομία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των ετών της οικονομικής κρίσης είναι πίσω μας και έχουμε μπροστά μας χρόνια πλεονασματικών προϋπολογισμών», ανέφερε ο Σουάν.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος θα ανέλθει σε 44,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 7 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το ποσόν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του περασμένου Μαΐου. Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στο μειωμένο εισόδημα του κράτους από φόρους και την επιτάχυνση των αποζημιώσεων στους πολίτες για την αύξηση του κόστους ζωής, που αναμένεται να προκαλέσει η επιβολή του Φόρου Διοξειδίου του ‘Ανθρακα (Carbon Tax).

Όμως, το έλλειμμα αναμένεται να μεταλλαχθεί σε πλεόνασμα κατά το νέο οικονομικό έτος, από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση Γκίλαρντ. Το πλεόνασμα για το οικονομικό έτος 2012-2013 προϋπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα αυξάνεται ετησίως. Η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με ρυθμό 3,25% το οικονομικό έτος 2012-2013 και πτώση στο 3% το οικονομικό έτος 2013-2014. Όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης του μη μεταλλευτικού τομέα της οικονομίας θα περιοριστεί στο 2%. Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η ανεργία θα ανέλθει στο 5,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση σε 190.000 του αριθμού των μεταναστών που θα δεχθεί η χώρα το νέο οικονομικό έτος. Εξ αυτών, οι 5.000 θα είναι ειδικευμένοι μετανάστες, ενώ 13.750 θα μπουν στη χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Μετανάστευσης.