Υπό την επίβλεψη των αγορών και χωρίς τη δυνατότητα να ελπίζει σε περίοδο χάριτος, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ εργάζεται σήμερα για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και έχει επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προωθήσει την ιδέα του συμφώνου ανάπτυξης.
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έλαβε το 51,62% των ψήφων, έναντι 48,38% για τον Νικολά Σαρκοζί (18 έναντι 16,9 εκατομμύρια ψήφων αντίστοιχα), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τελεί υπό την πίεση ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και μίας κατάστασης στην ευρωζώνη η οποία απειλεί να επιδεινωθεί, καθώς οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αφήνουν να πλανάται το φάσμα μίας χώρας που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί.
Ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να προγραμματίσει πληθώρα «διεθνών συναντήσεων» και κυρίως τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, καθώς και με την Ομάδα των 8 και το ΝΑΤΟ, «όπου ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει την αποχώρηση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μανυέλ Βαλς.
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 15 Μαΐου, έχει ήδη δεχθεί συγχαρητήρια από την Αγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό θα είναι για να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε για διμερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο πριν από τις συνόδους κορυφής της Ομάδας των 8 και του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθούν εντός δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ.
Γνωρίζει ότι δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του και πρώην υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Για τον Φρανσουά Ολάντ, η προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και η συμπλήρωσή του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης.
Για να κατορθώσει να προωθήσει τις ιδέες του για την υιοθέτηση μίας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Φρανσουά Ολάντ καλείται τώρα να διαπραγματευθεί σκληρά με τους Γερμανούς, μετά την αρνητική στάση που τήρησαν απέναντί του η Αγγελα Μέρκελ και οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο ειδικός σύμβουλος του Ολάντ, ο Ζαν-Μαρκ Ερό και εκ των πιθανών πρωθυπουργών της κυβέρνησής του, δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι και το Βερολίνο πρέπει να συνεργασθούν για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Το Βερολίνο έκανε από χθες το βράδυ ένα βήμα προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. «Οφείλουμε τώρα να επεξεργασθούμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης για περισσότερη ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Ωστόσο στο μυαλό των Γερμανών, η ανάπτυξη εξαρτάται περισσότερο από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, παρά από τις επενδύσεις επί μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως προτείνει ο Ολάντ.
Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να ασχοληθεί με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και κυρίως με την επιλογή του πρωθυπουργού.