Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν θεωρεί αυξημένη την πιθανότητα να προστεθούν και άλλοι νεκροί στους 28.000 που ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς μαίνεται ακόμα ο πόλεμος των καρτέλ ναρκωτικών.

Το Σαββατοκύριακο τέσσερις αποκεφαλισμένες σοροί, τα γεννητικά όργανα και οι δείκτες των οποίων είχαν κοπεί, κρεμάστηκαν ανάποδα από μια γέφυρα έξω από την πρωτεύουσα, ενώ άλλες δυο σοροί πετάχτηκαν κοντά στην ίδια γέφυρα την επόμενη μέρα.

Ο Καλδερόν θεωρεί, όπως δήλωσε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι τα καρτέλ βρίσκονται σε πανικό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα ξεσπάσματα βίας.

Με τη στήριξη και χρηματική βοήθεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, ο Καλδερόν έχει αναπτύξει πάνω από 45.000 στρατιώτες κι ομοσπονδιακούς αστυνομικούς σε αποστολές εναντίον των καρτέλ, τα οποία μάχονται για τον έλεγχο των οδών από όπου μεταφέρονται τα ναρκωτικά προς τη βορειοαμερικάνικη αλλά και την εγχώρια αγορά παραισθησιογόνων, που ολοένα και εξαπλώνεται.

Νωρίτερα εφέτος η κυβέρνηση αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εντείνει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας κατά των καρτέλ.

Το κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των τουριστών μεγαλώνει, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις υφίστανται όλο κι αγριότερους εκβιασμούς από τις συμμορίες και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να επικρίνεται η κυβέρνηση της χώρας για τη στάση που κρατά.