Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το μυστικό των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην έδρα της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δήλωσε πως ο στρατηγικός και οικονομικός διάλογος που άρχισε χθες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ και πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα, ήταν πολύ παραγωγικός.

«Ποιό είναι το μυστικό πίσω από τη σταθερή ανάπτυξη του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου; Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι ότι δείχνουμε αμοιβαίο σεβασμό, αντιμετωπίζουμε ισότιμα ο ένας τον άλλο και λαμβάνουμε υπόψη τις κύριες ανησυχίες αλλήλων», δήλωσε ο Γουέν κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχαν προηγουμένως συναντήσει τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο ο οποίος την προηγουμένη είχε διατυπώσει παρόμοιες απόψεις, ζητώντας να υπάρξουν σεβασμός και αμοιβαία κατανόηση.

Η συνάντηση επισκιάζεται από την αναταραχή γύρω από την τύχη του διαφωνούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ. Ο αυτοδίδακτος αυτός δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ αφού δραπέτευσε από το σπίτι στο οποίο τελούσε υπό κράτηση. Έφυγε από την πρεσβεία την Τετάρτη, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του και για την ασφάλεια των οικείων του στην Κίνα. Όμως αφού συναντήθηκε με τη σύζυγο και τους φίλους του, δήλωσε ότι θέλει να φύγει από τη χώρα του.