Σύμφωνα με τον υπουργό Ορυχείων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν, οι 33 μεταλλωρύχοι που παγιδεύτηκαν στα έγκατα του ορυχείου δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν έγκαιρα, διότι έλειπε μια σκάλα κινδύνου. «Προσπάθησαν να διαφύγουν. Αλλά έλειπε η σκάλα, για να το κατορθώσουν», τόνισε ο Γκόλμπορν σήμερα, μετά την επικοινωνία του με τους παγιδευμένους από τις 5 Αυγούστου εργάτες.

Ο υπουργός εξήγησε πως οι μεταλλωρύχοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν κατά τις πρώτες 48 ώρες που ακολούθησαν την καθίζηση στο ορυχείο χρυσού και χαλκού Σαν Χοσέ, 800 χλμ βορείως του Σαντιάγο, αρκεί να υπήρχε μια σκάλα διαφυγής δίπλα στον κύριο αγωγό εξαερισμού.

«Ο αγωγός στις 5 Αυγούστου που συνέβη το περιστατικό δεν είχε καλυφθεί ακόμη από χώμα και μέχρι δύο μέρες μετά, που συνέβη η καθίζηση. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες εάν υπήρχε αυτή η σκάλα, θα μπορούσαν να έχουν βγει», τόνισε ο υπουργός.

Οι καθιζήσεις απέκλεισαν αμέσως μετά την διέξοδο αυτή, απομακρύνοντας την πιθανότητα μιας γρήγορης διαφυγής. Τώρα οι αρχές εκτιμούν πως οι εργασίες απεγκλωβισμού των 33 εργατών θα απαιτήσουν τρεις με τέσσερις μήνες.

Ο χιλιανός όμιλος Σαν Εστέβαν, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το ορυχείο, έχει τονίσει επανειλημμένως πως έχει «ήρεμη» τη συνείδησή του, όσον αφορά τις ευθύνες για το περιστατικό.