Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία θα ξεκινήσει σε λίγο.

Η κεντρική πρωτομαγιάτική εκδήλωση του συνδικάτου της Αριστεράς Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Πάμπης Κυρίτσης και χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEVIS Μεχμέτ Σεγίς.

Σε διακήρυξή της με την ευκαιρίας της ημέρας, η ΠΕΟ σημειώνει ότι η φετινή πρωτομαγιά «βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αντιμέτωπους με τις συνέπειες της βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος».

Προσθέτει ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση, «αν στην εξουσία, αυτή τη δύσκολη περίοδο, βρίσκονταν εκείνες οι δυνάμεις που κάθε μέρα και με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να μειώνουν και να απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και θεωρούν την ΑΤΑ, τις συλλογικές συμβάσεις, τα όρια αφυπηρέτησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμπόδια για την ελεύθερη αγορά και τη λειτουργία του συστήματος».

Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΕΟ υποστηρίζει, επίσης, ότι «κάποιοι επιτίθενται στις κοινωνικές ευαισθησίες του Προέδρου Χριστόφια».

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Νίκος Μωϋσέως σε ομιλία χθες βράδυ στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της συντεχνίας στη Λευκωσία, τόνισε ότι η εργατική τάξη της Κύπρου καλείται να πληρώσει το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο κ. Μωϋσέως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέδειξε απαράδεκτη απάθεια, αδράνεια και πρωτοφανή ολιγωρία στη λήψη έγκαιρων και δραστικών μέτρων που θα θωράκιζαν την κυπριακή οικονομία».

Η ανεργία, είπε, εκτινάχθηκε στα ύψη φτάνοντας το 9,5%, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια ανθούν, το κοινωνικό κράτος απειλείται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται.

«Η φετινή εργατική πρωτομαγιά συμπίπτει με δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο και την Κύπρο» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ). «Η οικονομική κρίση» πρόσθεσε «εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά την κυπριακή οικονομία με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τις επιχειρήσεις, το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής κάθε νοικοκυριού.

«Η εργατική πρωτομαγιά σηματοδοτεί τους πολύχρονους επίπονους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων απανταχού της γης για δίκαιο και αξιοπρεπές μεροκάματο» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδους Διομήδους σε χαιρετισμό του στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της Οργάνωσης. Είπε ότι «η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης» και πρόσθεσε πως « τραπεζικός τομέας κινδυνεύει, λόγω λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων των τραπεζιτών, στερώντας σημαντικά από τη ρευστότητα της οικονομίας».

Τη βαθειά εκτίμησή τους στο εργαζόμενο κυπριακό λαό για την προσφορά του στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου εκφράζουν με ανακοινώσεις τα κόμματα με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ειδική αναφορά κάνουν στην οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τονίζουν ότι επιβάλλεται η δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.